EN facebook

Kezdetét vette a Munkácsy 180 emlékév

TÉMA

2024-02-25 07:00

Munkácsy Mihály úgy vált világhírű művésszé, hogy közben megmaradt igaz magyarnak” - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára 2024. február 20-án a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban látható kiállítás megnyitóján.

 

Závogyán Magdolna a Munkácsy 180 emlékév és a Hazafias festészet a négyzeten - Munkácsy Mihály Honfoglalása című kiállítás megnyitóján úgy fogalmazott: Munkácsy a legnagyobb magyar festőként él a köztudatban, és már életében legendává vált.

 

Munkácsy európai, keresztény és magyar polgár volt, aki kivételes tehetséget kapott a teremtőtől, amelyhez társult alkotói fegyelem, vasakarat és áldozatra kész lelki, fizikai, valamint szellemi munka. Doha sem tagadta meg és felejtette el magyarságát, hazájához mindig tisztelettel szólt és ahhoz hű maradt. Nem tépte el gyökereit, honvágyát vállalta, nemzeti hagyományainkat becsülte - emelte ki az államtitkár.

 

fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

A festőművész szilárd identitással mutatta meg ragyogó tehetségét, nemzetének dicsőséget szerezve kápráztatta el az egész világot. Megismerése és megismertetése az utókor feladata, hiszen Munkácsy Mihály sikeres, de egyben tragikus élete még sok titkot rejteget - fűzte hozzá.


Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója köszöntőjében emlékeztetett, náluk van a festőművész legnagyobb gyűjteménye, és úgy véli, sikerült tartalommal megtölteni az emlékévet.

 

Békéscsaba Munkácsy városa - húzta alá az intézmény vezetője.

 

 

Koszorúzás a festő mellszobránál a Munkácsy 180 emlékév és a Hazafias festészet a négyzeten - Munkácsy Mihály Honfoglalása című kiállítás megnyitója előtt. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója Munkácsy Mihály Honfoglalás című alkotásáról elmondta, ez a kép jelentette a művész számára a legnagyobb kihívást: majdnem négy évig dolgozott rajta. Hozzátette, hogy az eredeti festmény a Parlamentben található, de a kiállításon megtekinthető az alkotás Szegedről érkezett feles méretű szénvázlata.

 


Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója alkalmából egész éves ünnepségsorozatot szervez a békéscsabai önkormányzat és a Munkácsy-negyed kulturális intézményei.


A most megnyílt, 2024. október 27-ig megtekinthető kiállításon bemutatott műtárgyakat a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a miskolci Herman Ottó Múzeum, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria és a békéscsabai intézmény saját anyagából válogatták.

 


A megnyitón köszöntötték a Munkácsy 180 torta pályázat nyertesét is. Idén Urbán Csilla Bitüm fantázianevű kreációja lett a Munkácsy-torta. A manduláspiskóta alapú süteményben a festő kedvenc gyümölcse, az alma is nagy szerepet kap.

 

Borítóképen:

Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének olajvázlata a Hazafias festészet a négyzeten - Munkácsy Mihály Honfoglalása című kiállításon.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán