EN facebook

Új műtárgyaiból állított össze időszaki tárlatot a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

KIÁLLÍTÁS

2024-01-22 19:00

A 2023-ban az intézményhez került műtárgyakat mutatja be a Mindig van új a nap alatt című időszaki kiállítás a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban.

 

A kiállítás különlegessége, hogy a múzeum minden szakága egyszerre mutatja be a 2023. év legfontosabb újonnan bekerült műtárgyait. A tavalyi évi gyarapodás mind mennyiségi, mind minőségi szempontból kiemelkedő volt, így a "termésnek" csupán egy részét tudták kiállítani - tájékoztatott Bácsmegi Gábor, az intézmény igazgatója.


A képzőművészeti gyűjtemény Munkácsy Mihály alkotásai és a személyéhez kötődő relikviák mellett főként csabai és megyei kötődésű képzőművészek műveivel gazdagodott.


A Munkácsy-gyűjtemény egyebek mellett egy a dél-franciaországi Bédarieux-ben J. Raynaud fotóművész által készített fotográfiával, vizitkártyákkal, egy Munkácsy által írt levéllel, valamint a festőművész a belgiumi Ostendében készült grafitrajzával egészült ki.

 

A képzőművészeti részleg gazdagodott Kohán György korai akvarelljével és Koffán Károly Radnóti Miklós özvegyének ajánlott grafikájával is. Emellett Lóránt János Demetertől, Pátkai Ervintől, Gulyás Dénestől, Iványi Katalintól és Gyoroki Páltól is mutatnak be alkotásokat a tárlaton.


A múzeumba bekerülő régészeti leletek száma az utóbbi években robbanásszerűen növekedett. Tavaly egyrészt az építési beruházásokhoz köthető úgynevezett megelőző feltárások voltak jelentősek.

 

A Békéscsaba-Kétegyháza vasútvonal kétvágányúsítása során találtak egy késő szarmata kori teleprészletet. A Sarkad külterületén, Nyékpusztán beindult gázkitermeléshez kapcsolódóan pedig egy kora rézkori, illetve egy gepida kori temetőt tártak fel. Emellett a múzeumbarátok fémdetektoros gyűjtése révén is gazdagodik folyamatosan a gyűjtemény - mondta Fülöp Máté régész.


A természettudományi szakág is ízelítőt ad a kiállításon az új szerzeményekként múzeumba került darabokból: ásványok, kőzetek, a gerincteleneket magába foglaló malakológiai anyag, a gerinces gyűjtemény részét képező sok új preparátum és koponya, madarak elhagyott fészkei és egzotikus állatok képezik a tárlat részét. Váncsa Klára természettudományos muzeológus elmondta, a természettudományi gyűjtemény átlépte a 34 ezer darabot, csigákból és puhatestűekből például Kárpát-medencei szinten is kiemelkedő leletanyaguk van a múzeumban.

 


A néprajzi anyag Vasvári Mihály békéscsabai mezőgazdasági mérnöktanár hagyatékának elemeivel, egy okányi születésű férfi 20. század eleji ruházati darabjaival, valamint egy "márciuskákból" álló kollekcióval bővült tavaly.


A történeti tár bővült egyebek mellett második világháborús emlékekkel (harctéri telefon, töltényhüvelyből készült emlékváza, Waffen SS-es textil felvarrók); egy Lánchíd ólom bárcával, amely hídpénz volt egykor; színes képeslapokkal a 20. század elejéről, a retró korszak jellegzetes tárgyaival, de például egy liftajtóval is, amely 1978 és 2023 augusztusa között "szolgált" egy helyi tízemeletes házban.


Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke a megnyitóján úgy fogalmazott: "egy város gazdagságát az is jelzi, hogy milyen gazdag a múzeuma. Békéscsaba ilyen értelemben gazdag város".

 


A tárlat 2024. május 19-ig látogatható.