EN facebook

Kereszt-tűzben- Keresztényüldözés a Közel-Keleten

KIÁLLÍTÁS

2017-09-22 07:10

Egy felekezethez, vallási csoporthoz való tartozás ma is lehet kiváltó oka annak, hogy valaki üldözötté, áldozattá váljon. A legtöbb támadás a vallási diszkriminációt monitorozó intézetek kutatásai alapján a keresztényeket éri. Különösen súlyos a helyzet a Közel-Keleten, a kereszténység bölcsőjében, ahol  kétezer éves közösségek megmaradását fenyegeti veszély. A 2017. szeptember 19-én megnyílt kiállításával a Magyar Nemzeti Múzeum, mint a magyar és keresztény kultúrának, illetve annak történeti örökségének őrzője és kezelője, feladatának tartja, hogy ezeket a problémákat elemezze és érzékenyen megjelenítse.

 

A naponta ismétlődő robbantások, véres összecsapások, az egész Közel-Kelet és Észak-Afrika nagy részét elárasztó humanitárius katasztrófa a hírösszeállítások rutinszerűen ismételt elemévé vált. A térség háború és erőszak sújtotta országaiban a személyes és a közösségi tragédiák mindenkit érintenek. 

A keresztények sorsa azonban kiemelt figyelmet követel, hiszen az elmúlt évek eseményei korábban soha nem látott mértékben rázták meg közösségeiket és gyorsították fel számarányuk radikális csökkenését. 

A nyugati kultúra keresztény gyökerei a Közel-Kelet véráztatta földjébe ágyazottak, kitépésük, elhalásuk az egyetemes emberi civilizációt alapjaiban rengetheti meg.

 

A szélsőséges szervezetek és a muszlimok közé semmi esetre sem tehető egyenlőségjel.

Az iszlám legszélsőségesebb értelmezését valló dzsihadista szalafizmus a 20. század második felében alakult ki. A jelenkori dzsihadizmus meghatározó szervezete a magát “Iszlám Állam Irakban és Levantében” (röviden ISIS) nevező terrorszervezet. Az ISIS mellett azonban többszáz hasonló elveket valló fegyveres csoport működik a térségben.

Az emberek ellen elkövetett erőszak mellett mindennaposak az épített örökség elleni támadások is. A keresztények kultikus helyei a terroristák számára a pogányság jelképei, amelyeket el kell pusztítani. A támadások célja egyrészt a szimbolikus jelentőségű épületek megsemmisítése, másrészt pedig lakóházak lerombolása.

A közel-keleti keresztény közösségek apadása kétségbeejtő méreteket öltött az elmúlt években. Reménységet tápláló fejleményekre és kezdeményezésekre is találunk azonban példát. Világszerte egyre több erőfeszítés történik, amelyeknek célja a probléma hangsúlyozása mellett az otthonmaradás, az újjáépítés és a hazatérés elősegítése.

A kiállítás célja, hogy tudományos alapokra helyezve, történetileg és szakmailag alátámasztva felhívja a figyelmet a Közel-Keleten zajló folyamatokra, rámutasson a helyzet tarthatatlanságára, feltárja az okokat, és felvázolja a következményeket.

A bemutatott személyes történeteken keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet azokra az egyénekre, akik egy-egy közösséghez, kultúrához való tartozásuk miatt szenvednek el ma is rendkívül súlyos atrocitásokat.

 

 

 

 

 

A kiállítást rendezték:

Főkurátor: Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet munkatársa, kurátorok/szakértők: Horváth-Sántha Hanga, a Migrációkutató Intézetből és Mércz András az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézetéből. Szaktanácsadóként közreműködött: Kiss Etele, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa.

Munkájukhoz rengeteg külső segítséget és felajánlást is kaptak alábbi szervezetektől:

 

ACN International, Aid to the Church in Need

Káld Katolikus Egyház

Szír Ortodox Egyház

Szír Katolikus Egyház

Melkita Görög Katolikus Patriarkátus, Damaszkusz​

Kopt Ortodox Egyház

Major Balázs

Régészeti Emlékek és Múzeumok Főigazgatósága - Directorate-General of Antiquities and Museums

Magyar Kurír

Merényi Zita

Székesfehérvári Egyházmegye

ADF International

SAT-7 televízió


A kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásával valósult meg.

 

 

 

 

kortárs, látogató, programajánló
2017-09-21 19:00
helytörténet, látogató, programajánló, téma
2017-09-13 08:15
programajánló, régészet, történelem
2017-08-24 12:00