EN facebook

Kerekasztal-beszélgetés, családi nap Pécsen – programözön a Törésvonalak kiállításban

PROGRAMAJÁNLÓ

2020-03-11 19:00

2020. március 31-éig látogathatjuk a Törésvonalak – Avantgárd művészet Közép-Európában című kiállítást a pécsi Modern Magyar Képtárban.

 

 

A JPM addig is izgalmas, érdekes programokkal készül: lesz kerekasztal-beszélgetés az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásának következményeiről, valamint egy családi nap keretében a részvevők belevethetik magukat az 1920-as évek tipográfiájába, majd betűnyomdákat készíthetnek, illetve tárlatvezetéseen vehetnek részt.


Mindkét rendezvény helyszíne a Modern Magyar Képtár (Pécs, Papnövelde u. 5.).

 

2020. március 12., 17:00 – izgalmas eszmecsere a trianoni döntés kulturális hatásairól

 

„(…) és nemzetközivé lesz (…)?” – utal már a rendezvény címe is arra az időszakra, amikor az első világháború végével és az Osztrák-Magyar Monarchia szétesésével a térségben új entitások (föderatív- és nemzetállamok) és sorsszerűen átalakuló új identitások jöttek létre. A március 12-én 17 órakor megrendezett kerekasztal-beszélgetés – Várkonyi György művészettörténész (JPM), Szeredi Merse Pál művészettörténész, társkurátor (Kassák Múzeum), valamint dr. habil. Hornyák Árpád egyetemi docens (PTE Történettudományi Intézet) részvételével kísérli meg elemezni e nemzetek fölötti kulturális hálózatnak (elsősorban a folyóiratok „csatornáin” zajló) működését, nemzeti és egyetemes művészettörténeti narratívák ellentmondásokkal terhelt viszonyát.

 

A művészet és történelem viszonyának további árnyalását segíti a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin, kollégáik egy szerb és horvát borválogatással színesítik a szakmai eszmecserét. (http://www.pecsiborozo.hu/)

 

2020. március 14., 10:00–13:00 – családi délelőtt betűportré készítéssel, tárlatvezetéssel a Törésvonalak című időszakos kiállításban

 

A foglalkozás gyermek részvevői időutazáson vehetnek részt: az 1920-as évek tipográfiájával megismerkedve betűnyomdákat készítenek. Egy kis torna után képzeletbeli vonatútra indulhatnak, melynek során együtt fedezik fel a szomszédos országok kincseit, jellegzetességeit (pozsonyi kifli, knédli, lengyel zászló). Az utazáshoz saját útlevelet is készíthetnek és gyűjthetik a megismert országok pecsétjeit. Eközben természetesen a felnőttek sem unatkoznak, nekik tárlatvezetéssel (11.00) kedveskednek a délelőtt folyamán.