EN facebook

Karancs '60 – a szálló történetét mutatja be a salgótarjáni múzeum tárlata

KIÁLLÍTÁS

2024-07-24 19:00

A Karancs Szállóról szóló időszaki kiállítására várja az érdeklődőket és a művészetkedvelőket a Dornyay Béla Múzeum, ami a nagy múltú salgótarjáni szálloda történetét mutatja be - adta hírül a nool.hu. A Karancs '60 című tárlatot idén június 22-én, a Múzeumok Éjszakája rendezvény-sorozat egyik programjaként nyitották meg, és egészen 2024. október 30-ig megtekinthető a salgótarjáni kulturális intézményben.

 

„A salgótarjáni szálloda építését egy 1959-es belkereskedelmi minisztériumi döntés tette lehetővé. A Jánossy György és Hrecska József által tervezett, alagútzsalus technológiával kivitelezett szálloda építése 1962 márciusában kezdődött. A szálló kétszintes kiszolgáló épületből és az a fölé emelkedő hétemeletes, 84 szobás, zárt robosztus tömbből komponált épülete alapvetően határozta meg a kialakuló főtér elrendezését és arculatát, valamint az új városképet” – írta a közösségi oldalán megosztott kiállítás ismertetőjében a múzeum a közelmúltban.

 

1964. április 5-én adták át Salgótarján ikonikus épületét és helyszínét, a Karancsot. Működésének közel harminc éve alatt a szállóvendégek, illetve a kulturált és igényes körülmények között szórakozni vágyó helyiek mellett számtalan híres vendég lépte át a hotel kapuját és távozott maradandó, szép emlékekkel, öregbítve ezzel az intézmény és dolgozói, s nem utolsó sorban Salgótarján hírnevét.

 

 

A vendégek mellett az itt dolgozóknak is feledhetetlen volt ez az időszak, közülük többen évtizedeket töltöttek el a szálló falai között, s azóta öt évente össze is gyűlnek az egykori alkalmazottak, hogy felidézzék közösen megélt emlékeiket.

 

„A Karancs Szálló – immár több mint húsz éve – elvesztette eredeti funkcióját. Torzója azonban még mindig sokaknak nyújt reményt, bízva abban, hogy egyszer újra, a korabeli Karancshoz és dolgozóihoz méltó élettel és programokkal telhetnek meg sokat látott helyiségei” – olvasható a bejegyzésben.

 

helytörténet, ipari örökség, látogató, múzeumpedagógia, örökségvédelem, tárgy, természet, történelem, virtuális
2022-05-02 18:00