EN facebook

Kádár-kocka-kiállítás nyílt a Skanzen Galériában

KIÁLLÍTÁS

A KOCKAHÁZ. LAKÓHÁZ, ÉLETFORMA ÉS ANNAK REPREZENTÁCIÓJA A KÁDÁR-KORBAN címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.

 

A gyakran kádár-kockának hívott, a népi építészeti formáktól eltérő épülettípus a néprajzosok és az építészek által is lenézett háztípus volt. Míg a néprajzosok a paraszti hagyományoktól eltérő formát bírálták, két-három évtized alatt a falvak jelentős részének átalakította az utcaképét. A benne élők a modernizációt, a szépet és a kényelmet látták benne.

 

A tárlat a Kádár-korszak tipikus falusi lakóházának négy megközelítését mutatja be. A kockaházban élők véleményét ütközteti az értelmiség kritikájával és a korszak politikájával. Arra keresi a választ, hogy miért lett a vidéki Magyarország település- és utcaképet meghatározó épülettípus a sátortetős kockaház, milyen gazdasági, politikai és kulturális folyamatok vezettek népszerűségéhez? Birkás Ákos, Rajk László, Bukta Imre, Schmied Andi, Katharina Roters, Weiler Péter, Nemes Csaba és más művészek alkotásai a kockaházak témára művészileg és sokszor rendszerkritikusan reflektálnak.

 

Weiler Péter: Utolsó fagyi, mielőtt disszidálunk

 

A kiállításban a szocializmus erős standardizáló törekvései mellett a kockaház-jelenség társadalmi vonatkozásai is fókuszba kerülnek: az átalakuló paraszti és falusi életforma, a szovjet típusú kényszer-szövetkezetesítés hatása, a második gazdaság - a háztáji - adta lehetőségek, a modernizálás, a városi minták megjelenése. A kockaház a paraszti életformától való eltávolodás szimbóluma lett.

 

Katharina Roters: Építészet

 

A kiállítás 2024. október 31-ig a múzeum nyitvatartási idejében tekinthető meg a Skanzen irodaépületében (2000 Szentendre, Sztaravodai út 75.) található Skanzen Galériában. A galéria az elmúlt két évtizedben számtalan képzőművészeti, néprajzi és társadalomtörténeti kiállításnak adott otthont, ebbe a sorozatba illeszkedik a múzeum legújabb tárlata.

 

 

A kiállítás kurátora: dr. Sári Zsolt

 

 

 


gyűjtemény, interjú, kortárs, téma
2023-05-01 19:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, programajánló, téma, természet
2024-03-15 07:00
fénykép, gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató, néprajz, téma
2024-02-09 07:00