EN facebook

Játszunk kortárs művészetet! - Múzeumok Éjszakája a Ludwig Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2024-06-21 16:00

Az idei programsorban a múzeum gyűjteménye mellett a kockaházak sajátos univerzumában merülhetnek el a Ludwig Múzeumba látogatók, de meghallgathatják a világhírű jazztrombitás és fotós Till Brönner játékát is. Nem maradnak el a speciális tárlatvezetések, lesz irodalmi és táncos program, filmvetítés, sőt zseblámpás éjféli múzeumi séta is.

 

A Múzeumok Éjszakáján is tesztelhetik a látogatók a múzeum előterében elhelyezett „MyLumu” applikációt és virtuális asszisztenst. Mona segítségével játékos feladatokat oldhatnak meg az Időgép kiállítás 9 művéhez kapcsolódóan, melynek eredményét egy izgalmas adatvizualizáción tekinthetik meg (tervező: Birkás Mona)

 

 

TOVÁBBI PROGRAMOK:

 

16:00–18:00 | Játsszunk kortárs művészetet! 

A látogatók újra kipróbálhatják a múzeum Időgép című kiállításának műtárgyai inspirálta, a METU hallgatói által tervezett különleges játékokat, társasjátékokat. Az egyetem tervezőgrafika szakos hallgatói a Ludwig Múzeummal szoros együttműködésben játékok, társasjátékok, illetve múzeumpedagógiai programba beépíthető eszközök tervezésében vettek részt. Az egyedi, egyelőre csak prototípusként elkészült játékok segítségével az érdeklődők közelebb kerülhetnek a művekhez és a kortárs művészethez. A játékokból egy-egy darab áll rendelkezésre, ezért azokat érkezési sorrendben lehet kipróbálni.

Helyszín: 3. emeleti kiállítótér


17:00–18:00 | Generálkivitelezés „kicsiben” pályázat eredményhirdetés, díjátadó és kerekasztal-beszélgetés 

A Ludwig Múzeum 2024. május 18-án nyitotta meg a Kis magyar kockológia. A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban című kiállítását, melynek fő támogatója a LATEREX Építő Zrt. A két szervezet közös pályázatot hirdetett, amelynek célja az volt, hogy a projektbe bevonja azokat, akik ilyen típusú épületekben élnek, és bemutathassa a kiállítás látogatóinak a pályázók által megvalósított felújítás eredményét. A zsűri tagjai: Készman József művészettörténész, a kiállítás kurátora, Sztankov Attila vezérigazgató, a LATEREX Építő Zrt. képviseletében Őze Sándor, az Építészfórum szerkesztője.

Az eredményhirdetés után A kocka el van vetve, a kockaházak jelene és jövője címmel kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a zsűri tagjaival.

Helyszín: 2. emelet, kiállítótér


18:00–22:00 | Építsd meg a saját kockaházad!

A workshop a Kis magyar kockológia. A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban című kiállításunkhoz kapcsolódik. Célja, hogy interaktív módon vezesse be a résztvevőket a korszak ikonikus épületeinek világába. A program során az érdeklődők életkortól függetlenül különböző eszközök segítségével építhetik fel saját kockaházukat, miközben közösen mélyítik el ismereteiket az építészetről és a történelemről, felfedezhetik a kockaházakat kívül-belül, sőt megérthetik azok történetét és jelentőségét a korszak kontextusában.

Helyszín: 2. emelet, Múzeumpedagógiai Stúdió


18:00–19:00 | Az idő fogalma a kortárs irodalomban – Irodalmi beszélgetés Bánki Évával és Thimár Attilával  

Bánki Éva József Attila-díjas író, költő, irodalomtörténész a középkori költészet kutatójaként kezdte pályáját, jelenleg kreatív írást és világirodalmat tanít a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészkarán. Publikált történelmi regényeket, fantasyt, regényes útirajzot, ifjúsági regényt, valamint novellás- és verseskötetet is.  

Thimár Attila József Attila-díjas magyar irodalomtörténész, szerkesztő, egyetemi oktató, a Kortárs irodalmi és kritikai folyóirat főszerkesztője 

Helyszín: 3. emelet, kiállítótér

 

19:00–19:20 | Körközpont, avagy csend a hurrikánban – kortárs táncelőadás a kiállítótérben 

Az Időgép című gyűjteményi kiállításban Szíj Kamilla három műve is látható. Ezekben a finom alkotásokban a rendezettség és könnyedség árad a végtelenbe. A táncos a testén keresztül jeleníti meg ugyanezt a térben.

Tánc, koreográfia, koncepció: Fülöp Tímea, Magyar Bronz Érdemkereszttel díjazott táncművész. 2001 óta a Bozsik Yvette társulat tagja, és számos koprodukcióban vett részt a magyar és nemzetközi szcénában.

Zene: Bánki Berta fuvolaművész, a Magyar Állami Operaház Zenekarának tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója. Rendszeres közreműködője a kortárs klasszikus zenét játszó UMZE Kamaraegyüttes koncertjeinek és a kortárs jazzt játszó Szabó Dániel Nonettnek.  

Helyszín: 3. emelet, kiállítótér


19:00-20:00 | Szolnoki József képzőművész tárlatvezetése a Kis magyar kockológia című kiállításban

A kiállítás felvillantja a 20. századi magyarországi téralakítás egyik identikus, meghatározó típusának kulturális környezetét és genealógiáját. A változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével vezeti be a látogatót a háztípus eredetébe, mutatja be alakulását, hatását a magyarországi vizualitás történetében.

Helyszín: 2. emelet, kiállítótér


20:00–21:00 | Prőhle Gergely tárlatvezetése Till Brönner kiállításában 

Prőhle Gergely volt német nagykövet, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatójának tárlatvezetése. Till Brönner fotográfus és zenész német származású, elkötelezett európai alkotóművész. Olaszországban nevelkedett, erősen kötődik a német Rajna-vidékhez, trombitaművészként pedig Észak-Amerika zenéjéhez, így önazonosságát szüntelenül több világ között kereste. Tekintetét éppen a kontinensek közötti lét irányította rá Európa globális jelentőségére, és fotómunkáival újra meg újra ezt a jelentőséget hangsúlyozza. Legyen szó portrékról, tájképekről, ipari tájról vagy építészetről, érzékeny megfigyelőként Brönner évek óta európai hazája sokszínű fejlődését és társadalmi áramlatait dokumentálja a képzőművészet eszközeivel. 

Helyszín: 1. emelet, kiállítótér


21:00-22:00 | Till Brönner és a Balázs Elemér Group közös koncertje

A Balázs Elemér Group-ot 2000-ben alapította Balázs Elemér, a Gramofon és Fonogram díjas, valamint a Magyar Köztársaság Érdemrend Ezüstkeresztjével kitüntetett jazzdobos és zeneszerző. A zenekar fellépett már a New York-i Blue Note Club-ban, valamint számos rangos európai fesztiválon. A Group egyedi hangzásvilágát a dallamközpontúság és a különleges ritmusok jellemzik, amelyeket a férfi és női énekhangok sejtelmes kontrasztja tesz teljessé. Zenéjük rendkívül változatos, gyakran kalandoznak az etno stílusban, és hallgatóik népzenei motívumokat és dallamokat is felfedezhetnek benne.

TILL BRÖNNER mára a jazztörténet legsikeresebb német zenésze. Miközben „trombitavirtuóz“-ként tartják számon, a hangzás és dallam iránti rendkívüli érzéke a „német Chet Baker“ hírnevet is kivívta számára. Brönner zenészcsaládban született, klasszikus képzésben részesült, dzsessztrombita-tudásának alapjait pedig a kölni zenei főiskolán Jon Eardley-nél sajátította el, aki az 1950-es években Charlie Parker és Chet Baker társa volt.

Helyszín: 1. emelet, kiállítótér


22:00-23:30 | Filmvetítés: Másik Magyarország

Bukta Imre képzőművész, a magyar kortárs képzőművészet egyik vezető alakja, több mint tíz éve költözött vissza szülőfalujába, a Heves megyei Mezőszemerére, hogy ott szemléletmódjával, jelenlétével lehetőséget teremtsen önmaga és a közösség számára a megújulásra, egy új identitás meglelésére. A Másik Magyarország című film is ennek az identitáskeresésnek a lenyomata, egy cizellált helyzetfelismerés: hol tartunk, mink van, és mit tudunk ezzel kezdeni? Nem mentes az öniróniától, a humortól és az abszurdtól. Ugyanakkor rendkívül kemény látlelet egy a falu hagyományos kultúrájának megszűnése és felemás modernizációjának következtében kialakult világról. (Forrás: port.hu) (magyar dokumentumfilm, 51 perc, 2013, rendező: Nagy Dénes)

Helyszín: 2. emelet, Múzeumpedagógiai Stúdió


23:00-00:00 | Szipőcs Krisztina kurátori tárlatvezetése az Időgép című kiállításban

Különleges esemény, hogy a nagyközönség kurátori tárlatvezetéssel tekintheti meg az Időgép című gyűjteményi tárlatot. A kiállítás nem az időutazás tudományos-fantasztikus lehetőségével foglalkozik, hanem az idő és a művészet viszonyát vizsgálja különféle szempontokból, és magukat a műveket tekinti olyan időgépeknek, melyek lehetővé teszik számunkra a mentális utazást. A múzeum mintegy 800 darabot számláló gyűjteményéből olyan műveket válogatott a kurátor, amelyek a személyes, a művészi és a történelmi idő különböző aspektusait tárják a néző elé, a szakember személyes nézőpontjából.

Helyszín: 3. emelet, kiállítótér


0:00-01:00 | Kis éji fények - zseblámpás múzeumi séta Till Brönner kiállításában

Kivételes alkalom, hogy sötétben (azaz majdnem sötétben) tegyünk sétát a Ludwig Múzeum kiállításában. Egyetlen elemlámpa segít majd abban, hogy megtaláljuk a termek közti átjárót, és persze, hogy „rávilágítsunk” annak a művésznek a munkáira, izgalmas részleteire, akinél mindig ott a trombita, és egy tapodtat sem megy sehová fényképezőgép nélkül. A kiállítás ebben az idősávban csak vezetéssel látogatható. A résztvevők száma limitált: 20–25 fő. Beengedés érkezési sorrendben.

Helyszín: 1. emelet, kiállítótér

 

 

JEGYVÁSÁRLÁS

gyűjtemény, kortárs, látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, programajánló
2024-06-20 15:00
emlékezet, iparművészet, látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, programajánló
2024-06-20 07:00
gyűjtemény, látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, programajánló, téma
2024-06-13 20:00