EN facebook

Játék a "Parnasszuson" - Jávor Piroska festőművész kiállítása Szentendrén

KIÁLLÍTÁS

2024-03-07 07:00

Az idén 80 éves szentendrei festőművész, Jávor Piroska kiállítása nyílik a Szentendrei Képtárban 2024. március 8-án, 17 órakor Játék a "Parnasszuson" címmel.

 

Szentendre nem panaszkodhat arra, hogy a Múzsák csak ritkán látogatták meg a várost az elmúlt több mint száz évben. A Réti-tanítványok 1926-os letelepedése és az általuk megalapított Szentendrei Festők Társasága keltette fel a művészek érdeklődését a mediterrán hangulatot árasztó és különleges látványt nyújtó kisváros iránt. Nagyon sok, napjainkban klasszikusnak számító alkotó kereste fel a már a 1930-as években is a „festők városának” nevezett települést, sőt többen le is telepedtek itt. A Régi Művésztelepnek nevezett művészkolóniát befogadó területen, 1945 után rendszeresen változtak a lakók.

 

Festőkből tehát nem volt hiány amikor, az 1960-as évek vége felé megszületett a döntés, hogy Szentendre kap egy újabb művésztelepet a Kálváriadombon. A belváros felé lejtő, körbekerített telken 1969 őszére készültek el az új műteremlakások, amelyeket az akkori Művelődési Minisztériumnak és a Magyar Képzőművészek Szövetségének döntése alapján utaltak ki a főként az 1930-as években született festőgeneráció tagjai számára, akik között házaspárok is voltak. A 15 fős művésztelep legfiatalabb alkotói Asszonyi Tamás szobrászművész és felesége, Jávor Piroska festőművész volt.

 

Igazán mély politikai kötődés nem kellett a műtermek elnyeréséhez, és stiláris kapcsolat sem kötötte össze az ideköltöző művészeket. Talán csak a reményt ápolták velük kapcsolatban, hogy a szocialista művészet oszlopos tagjaivá válnak.

 

Szerencsére, a vélhető elvárások ellenére mindegyik művésznek sikerült megtalálnia saját nyelvezetét. Ráadásul a kálváriadombi Új Művésztelep az itt letelepedőknek az alkotó munkához évtizedeken át nyugodt légkört biztosított, tehát bátran nevezhetjük szentendrei Parnasszusnak. 

 

Jávor Piroska közvetlenül a Képzőművészeti Főiskola befejezése után költözik a telepre. Kezdetben a tűzzománc dekorativitása vonzza, de gobelin-készítéssel is kísérletezik, végül mégis a festészetet választja kifejező eszközül. A szentendrei művészet több évtizedes történetében markáns törekvések egyikeként jelenik meg a geometrizáló nonfigurativitás, és a konstruktív képépítés.

 

Jávor Piroska: Kert-sorozat V. (Díszei még nem hullanak), 2005

 

Jávor Piroska ennek a vonulatnak általa kidolgozott változatát teremti meg. Kezdetben leheletfinom akvarelljei hívják elő a tudat mélyén rejtőző, lebegő formációkat, amelyek időnként tárgyias utalásokat is hordoznak. Majd az olajképeken a geometrikus alakzatokat furcsa hurkokkal varázsolja személyessé, miközben a háttér, vagy alap minden kézvonást eltüntető, precíz kidolgozása intellektuálissá teszi a személyességet.

 

Jávor Piroska: Öregkori csínytevések a la Rossini III., 2013

 

Az elmúlt közel 20 évben a formavilág kristályosabbá válik, és megnő a szabályos geometriai elemek és matematikai összefüggések játékossága. A betűk és számok egyszerre lesznek jelentéssel teli alakzatok és ritmizáló formák. A színek pedig szinte vizuális dallamok taktusaiként értelmezhetők. Mindezzel a művész a létezés alkotás közben átélt örömét kívánja megosztani művei szemlélőjével. Jávor Piroska új kiállításának anyaga elsősorban az elmúlt két évtized munkáiból nyújt válogatást.

 

Jávor Piroska: Visszanéztem félutamból, 2020

 

 

Játék a „Parnasszuson"

Jávor Piroska (1944) festőművész kiállítása

Szentendrei Képtár, Szentendre, Fő tér 2-5.

 

 

Kurátor: Mazányi Judit művészettörténész

 

Koordinátor: Muladi Brigitta művészettörténész

 

A kiállítás 2024. március 9. és szeptember 1. között, csütörtöktől vasárnapig, 10:00-18:00 óra között látogatható.

 

Megnyitó: 2024. március 8. péntek, 17:00

 

A vendégeket üdvözli: Dr. Lauter Éva igazgatóhelyettes

 

A kiállítást megnyitja: Asszonyi Flóra tanár

 

 

Borítókép:

Jávor Piroska: Jó reggelt Vasárnap (részlet), 2004

 

Fotó: ©Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

gyűjtemény, kiállítás, látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, műhely, programajánló
2024-03-04 18:30
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló, téma
2023-11-08 07:00
emlékezet, gyűjtemény, helytörténet, irodalom, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, virtuális
2023-07-08 18:00