EN facebook

Időutazás a szentendrei harangozó házában - A Ferenczy Múzeumi Centrum új online kiállítása A helység kalapácsát idézi meg

VIRTUÁLIS

2023-07-08 18:00

Online kiállításban kel új életre a megmentésre váró szentendrei Népművészetek Háza. A Ferenczy Múzeumi Centrum térképes tárlata virtuális időutazásra hív Szentendre legrégebbi épületébe Petőfi Sándor A helység kalapácsa című vígeposzának megidézésével.

 

A gazdag szerb kereskedőváros barokk épületei mellett igazi kuriózum ez a paraszti kultúrát idéző épület Szentendre belvárosában. A katolikus egyház gondozásában állt egyszerű, paticsfalú, gerendavázas, háromhelyiséges ház iskolaként működött a 18. században, de az 1840-es évektől már a mindenkori harangozó lakott benne. A Templomdombra vezető, titokzatos falépcső az ő munkáját könnyítette meg, közvetlen összeköttetést biztosítva a katolikus plébániatemplommal.

 

A harangozó háza online kiállításban a harangozó életterét és mindennapjait ismerhetjük meg, betekintve a 19. század végi, 20. század eleji városi térbe, miközben a rekonstruált korabeli enteriőrbe helyezve Petőfi Sándor A helység kalapácsa vígeposza is meghallgatható.

 

 


A honlap vizuális világának megteremtésében a ház és a város adta tereken és látványokon túl főként a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének tárgyait, dokumentumait és fotóit használták fel, az ötlet és a tartalom a Muzeológiai és Irodalmi Osztály munkája.

 


A kísérletező lendülettel alkotott, a látogatókat és a szakmai érdeklődőket változatos tartalommal váró, a felfedezői aktivitást motiváló virtuális kalandozás programozója a Digitális Képműhely, az üde és vonzó grafikai arculat tervezője Lázár Zsófia.

 

A helység kalapácsa a budapesti Vörösmarty Gimnázium tanulóinak és pedagógusainak előadásában hangzik el.

 

A harangozó háza online kiállítás az NKA Petőfi200 támogatásával készült.

fénykép, gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló
2023-07-05 07:00
fénykép, gyűjtemény, kiállítás, látogató, Múzeumok Éjszakája, programajánló, téma
2023-06-12 07:00
fénykép, kiállítás, kortárs, látogató, művészet, Petőfi200, programajánló, téma
2023-07-04 07:00