EN facebook

Vajda Lajos Szentendréje – Vajda motívumvilágának nyomában az új tárlaton

KIÁLLÍTÁS

2023-11-08 07:00

A Vajda Múzeum új kiállítása a művész egy-egy alkotását Szentendre ikonikus részleteivel kapcsolja össze. A motívumok megtermékenyítő hatását, továbbélését szentendrei művészek – Aknay János, Balogh László, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Deim Pál, Korniss Dezső, Matyófalvi Gábor, ef Zámbó István – alkotásain keresztül mutatja be a tárlat.

 

Vajda Lajos (1908–1941), a 20. századi magyar avantgárd/modern képzőművészet kiemelkedő alkotójának élete és művészete elválaszthatatlan Szentendrétől. A város jellegzetes motívumai, építészeti és természeti öröksége, rejtett kincsei és különleges atmoszférája megtermékenyítően hatott Vajda progresszív művészeti szemléletére.

 

A Vajda Szentendréje című kiállítás, az elmúlt évek kutatásainak eredményeit is bemutatva, a művész egy-egy alkotását kapcsolja össze Szentendre ikonikus részleteivel, a művészi motívumokat az eredeti ősforrásokkal, az életművön keresztül felvillantva Szentendre városának helytörténeti vonatkozásait, gazdag és megőrzésre méltó múltját, valamint 21. századi jelenét.


Vajda Lajos viszonya Szentendre városképéhez, a település sajátos hangulatához, a helyi hagyományhoz és a különböző motívumokhoz folyamatosan változott – az útkeresés korai éveiben főleg a város „nagy látványai” foglalkoztatták a művészt, majd egyre közelebbről, a részletekre fókuszálva vizsgálta a település épített örökségét: a temetőket, a Szamárhegy utcáinak apró részleteit, gyorsan elmúló népi emlékeket. 1938-tól soha többé nem jelent meg a város egyetlen fragmentuma sem művein. Vajda életműve híven tükrözi a tradícióból táplálkozó progresszió útjait, a múlt avantgárd szemléletű megújításának lehetőségét.

 

Vajda Lajos: Rácsos ház csendélettel, 1936., magántulajdon


A motívumok megtermékenyítő hatását és vándorlását egy kiemelt példán keresztül mutatja be az utolsó terem, ahol Vajda művészetének egyik alapvető jelképét, az ikon- és pléhkrisztusból kialakult bábufigura eredetét, majd az 1968 és 1975 közötti időszakban a szentendrei művészek körében történő továbbélését és formai-tartalmi módosulásait tárja fel.

 

Ablakrács Szentendrén, a Bartók Béla u. 28. számú házon

 

Kiállító művészek: Vajda Lajos, Aknay János, Balogh László, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Deim Pál, Korniss Dezső, Matyófalvi Gábor, ef Zámbó István.

 

 

Vajda Lajos Szentendréje

2023.11.12. – 2024.09.08.

csütörtök – vasárnap, 10-18 óra között

 

Helyszín: 

Vajda Múzeum, Szentendre, Hunyadi u. 1.

 

November 11. szombat, 16:00

RENDHAGYÓ MEGNYITÓ TÁRLATVEZETÉSSEL

Szabó Noémi művészettörténész tárlatvezetése a megújult kiállításon. Regisztráció szükséges: regisztracio@muzeumicentrum.hu

 

 

 

A kiállításhoz kapcsolódó programok:

 

2023. 11. 19. vasárnap 10:00
Családi nap | Szentendrei motívumkereső

 

2023. 12. 16. szombat 13:00
Advent a múzeumban | Vendégségben Szentendrén

 

2024. 01. 19. péntek 16:00

Novotny Tihamér művészettörténész tárlatvezetése

 

 

Boritókép:

Vajda Lajos: Szigetmonostori ablak, 1935, tempera, papír, 480 × 450 mm (részlet)

Ferenczy Múzeumi Centrum