EN facebook

Ismét Múzeumok Hosszú Éjszakája Berlinben!

programajánló

2022-08-09 19:00

Két év kihagyás után ismét lesz Berlinben Múzeumok Hosszú Éjszakája. A 40. Múzeumok Éjszakája alkalmából 2022. augusztus 27-én, szombaton többek között a Berlini Állami Múzeumok épületei is 18 órától hajnali 2 óráig várják a látogatókat.

 

Berlin boldog! Két év pandémia, bezárás után végre visszakapja egyik kedvenc rendezvényét, amely nem mellesleg idén kerek évfordulót is ünnepel. Kevesen tudják, hogy a ma Európában megszokott, de más kontinensen is ismert és kedvelt (pl. Argentina, Fülöp-szigetek) múzeumi megmozdulás a német fővárosból ered. A múzeumok első hosszú éjszakáját (Lange Nacht der Museen) 1997-ben rendezték meg Berlinben. 

 

 

A berlini múzeumok éjszakája - ahogyan Budapesten is - a kulturális élet egyik kiemelt pillanata, számtalan inspiráló programmal. A 70 intézmény 700 eseménye között a klasszikus múzeumi rendezvényeken túl különleges túrákkal, workshopokkal, koncertekkel, szokatlan és kreatív interakciókkal, inkluzív programokkal találkozhatunk. Az idei év újdonsága, hogy a látogatók négy csomópontból is az éjszaka meghódítására indulhatnak. Ezek a következő intézmények lesznek: Charlottenburg/Museum Berggruen, Hamburger Bahnhof, Checkpoint Charlie, Lustgarten/Museumsinsel.

 

A múzeumok bevételét valóban nem árt a berlinieknek átgondolni, hiszen idén 15 új  intézmény is csatlakozott meglepően színes programkínálattal: Bildgießerei Hermann Noack, Bud Spencer Museum, DDR-Museum: Motorrad, Dokumentationszentrum Flucht, Vertreibung, Versöhnung, Futurium, Hamburger Bahnhof, Haus der Kulturen der Welt, Humboldt Forum, Museum Berggruen, Neue Nationalgalerie, Sammlung Scharf-Gerstenberg, Samurai Museum Berlin am neuen Standort, Stabi Kulturwerk, Stiftung Kunstforum Berliner Volksbank, TimeRide Berlin.

 

 

 

 

Az éjszakán a társművészeti programok is felejthetetlennek ígérkeznek. A Berggruen Múzeumban például táncelőadást is tartanak a Picasso-művek előtt, illetve fény-hang előadást a humboldthaini AEG alagútban. Az új mitte-i szamurájmúzeum a tokiói Kanze Noh Színházból kifejezetten erre az estére rendezett darabokkal és a Masa Daiko dobcsapat előadásával készül. Az Állami Könyvtárban profik mutatják be a képregényrajzolást, a C/O-ban, a fotóművészet kiállítóterében pedig egy korántsem tiszteletlen, de mulatságos verseny folyik rágógumi fújás versenyszámban.

 

muzeológia, Pulszky Társaság, régészet
2017-08-25 08:39
bezárás, #muzeumozzaszobadbol, programajánló
2020-11-03 19:00