EN facebook

A berlini múzeumok ismét bezártak a járvány miatt

COVID-19

2020-11-03 19:00

A koronavírus jelenlegi gyors terjedésének lassítása érdekében a berlini szenátus 2020. október 29-én úgy határozott, hogy 2020. november 2-től bezárja a főváros valamennyi állami és magán tulajdonban álló kulturális intézményét. A bezárás a múzeumokat első körben november 30-ig érinti. 

 
Az ideiglenes bezárások ellenére sem kell lemaradnia senkinek sem a berlini művészeti és a kulturális élményekről. A bezárt fizikai tereik ellenére a múzeumok számos digitális újdonsággal várják a közönséget. Ahogy a tavaszi karantén idején már megszokhattuk: a berlini kiállítások felfedezhetők otthonról, kurátori vezetéseket, beszélgetéseket hallgathatunk az interneten, online archívumokban böngészhetünk, alkalmazásokat próbálhatunk ki, felfedezhetjük virtuálisan a Múzeum-szigetet. Németország szerte a #DigSmus, #ClosedButOpen, #DigAmus vagy #MuseumFromHom hashtagek adnak minderről támpontott a közösségi médiában. De felfedezhetjük a museum4punkt0 projekt eredményeit is, amely hét kulturális intézményt kapcsol össze Németország különböző régióiból. Az intézményi határokon átlépve, azokat összekötve, fedezhetünk fel itt digitális ajánlatokat a tanulás, a múzeumi munka, a múzeumi participáció területeiről. A már meglévő sokszínű online kínálatnak köszönhetően a Staatliche Museen zu Berlin 15 gyűjteménye éjjel-nappal elérhető - és számos múzeum virtuális túrákon is felfedezhető nyitvatartási időn kívül. A www.smb.museum weboldalon , az SMB-digital online adatbázisban, valamint a Museum and the City, a Staatliche Museen zu Berlin blogjában számos tárgy és történet érhető el. A berlini múzeumok honlapján kívül, amely minden múzeumgyűjtemény és intézet csaknem 40 céloldalát tartalmazza, a "Múzeum és a város" blog számos háttértörténetet, interjút és fotósorozatot kínál az összes múzeumról és gyűjteményről. Az alkalmazottak érdekes portréi vagy tematikus sorozatok, például a Neue Nationalgalerie felújításáról vagy a múzeumi munkatársak kedvenc darabjairól nyújtanak izgalmas bepillantást a kulisszák mögé.

 

A múzeumok kínálatáról a https://www.museumsportal-berlin.de/de/magazin/digitales-museum/

oldalon is találhatunk tájékoztatást, a berlinalive.de pedig olyan digitális eseménynaptár ad közre, ahol az élő közvetítések között böngészhetünk.

 

A témában kiadott sajtóközlemény a betegség terjedésének megelőzése mellett a támogatás és a szolidaritás fontosságára is felhívja a figyelmet. Mivel a múzeumoknak további pénzügyi veszteségekkel kell szembenézniük a jegybevétel kiesése miatt, arra kérik a közönséget, hogy támogassák Berlin kulturális intézményeit. Erről a különböző intézmények honlapjai nyújtanak tájékoztatást.

 

állományvédelem, kiállítás, múzeum, régészet, technika
2018-05-03 16:00
digitalizáció, #muzeumozzaszobadbol
2020-03-23 10:00