EN facebook

Ismét látogatható a Postamúzeum nagyvázsonyi kiállítóhelye

MEGÚJULÁS

2021-07-15 07:00

2021. június 26-án újra megnyitotta kapuit Nagyvázsonyban, a Kinizsi-vár tövében megbúvó Postamúzeumban, a teljeskörű felújítás után két új kiállítás várja a látogatókat.

 

Több mint 50 éve nyílt meg Nagyvázsonyban az első postatörténeti kiállítás a Kinizsi-vár mellett egy 1925-ben épült parasztházban, és működött itt a 2020-ben megkezdődött felújításig. A múzeumot fenntartó Postakürt Alapítvány az életveszélyes és a műtárgyak állapotát is veszélyeztető tetőszerkezet cseréje mellett megerősítette a tűzfalat, valamint megtörtént a külső homlokzat felújítása is.


A magyarországi postahálózat kiépítése 1722 után kezdődött, amikor a Habsburg Birodalomban állami kezelésbe kerültek a postai szolgáltatások. Kezdetben a levelek továbbítását tartották alapfeladatnak. Mária Terézia uralkodása alatt, 1752-től vezették be a meghatározott napokon és útvonalon közlekedő kocsipostát, mely személyeket, csomagokat és pénzküldeményeket is szállított. Az egyik korai postaútvonal Graz és Buda között vezetett, Nagyvázsony érintésével, ezért a 18. század végén lóváltó állomást létesítettek a településen, amit 1862-ben postamesteri hivatal váltott fel.

 


A most megnyílt nagyvázsonyi kiállításban a postakocsijáratok elindulása áll a középpontban, s kiemelt szerep jut a személyszállításnak. Az istálló-kocsiszínben és az egyik teremben megidézik a postakocsin való utazás hangulatát. (Innen a cím is: „Postakürt szól a csenden át…”, ez egy 19. századi német költő, Joseph von Eichendorff verséből származó idézet.) A kiállítás egyik ékessége a Helikon Kastélymúzeum Hintómúzeumának szakemberei által megújított delizsánsz, mely a mostani restaurálásnak köszönhetően nyerte vissza eredeti kinézetét. A látogatók régi térképen tanulmányozhatják az egykori postajáratok útvonalát, a főbb állomások között Nagyvázsony is szerepel. A postakürt mellett látható a gyalogos küldöncök hasonló céllal rendszeresített figyelemfelkeltő csattogtatója. A fogadók hangulatát megidéző tárgyi emlékek egy része célirányos gyűjteménygyarapítással került a kiállításba, kifejezetten a kiállítás gazdagítására vásárolta a múzeum.

 


A múzeumnak otthont adó régi parasztház másik szobájában, a Mozaikok a hírközlés történetéből című összeállításban távírókat, telefonokat tekinthetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók. Láthatók itt klasszikus, tölcséres mikrofonnal és fanyeles hallgatóval készített fali készülékek, az első asztali telefonok az 1900-as évek elejéről, valamint a millennium idejéből származó házi készülékek, melyekkel a cselédeket hívták. A teremben álló telefonközpontok, melyek közül a legrégebbi a 19. század végén készült, ma is működőképes állapotban vannak. A megújult kiállításban több helyen is mozgóképek, hangzóanyagok fogadják a látogatókat. Általuk megismerhető a posta története a kezdetektől napjainkig, felharsannak a kürtjelek, és ugyan csak virtuálisan, de utazni lehet a delizsánszon.

 

 

 

 

A kiállítás kurátorai: Piskorné Zombor Janka, Magdó Csaba, Jakab László


A múzeumépület és a kiállítás megújítása a Magyar Posta Zrt. támogatásának köszönhető, a megújult intézményt dr. Juhász Edit államtitkár avatta fel.


A múzeum és Nagyvázsony Önkormányzata között született, a helyi turizmus fellendülését támogató megállapodás értelmében lehetőség nyílik arra is, hogy a település látnivalóit (köztük a Postamúzeumot) közös belépőjegy megváltásával tekinthessék meg.


A kiállítás október 15-ig keddtől vasárnapig 10.00 és 18.00 óra között látogatható. Cím: Nagyvázsony, Klastrom (volt Temető) utca 3.