EN facebook

Ismeretlen IPARTERV - Az Építészeti Múzeum vadonatúj kiállítása

KIÁLLÍTÁS

2023-06-09 20:00

A 2. világháború utáni modern építészet egyik legjelentősebb magyarországi szakmai műhelye, az Ipari Épülettervező Vállalat tevékenységét idézi fel a MÉM MDK - Walter Rózsi-villa Ismeretlen IPARTERV - Egy tervezővállalat hőskora 1948-1970 címmel mától látogatható kiállítása.

 

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) 2022-ben nyitotta meg kiállítóhelyét az egykori Walter Rózsi-villában, a Bajza utcában. A Fischer József tervezte modernista villa, amely az államosítás után évekig mint a BM Kórház gyermekrendelője működött, a felújítás után maga is építészeti látványosság, és a MÉM MDK gyűjteményének kiállítóhelye lett.


A MÉM MDK kreatív szakemberekkel, egyetemi oktatókkal és hallgatókkal, valamint építészekkel együtt keresik a választ arra a kérdésre, hogy miként jeleníthető meg az építészet múzeumi keretek között. A közös gondolkodás új lehetőségét teremti meg a Műhelytér. Az egykori BM Kórház 6. számú épületének földszintjén kialakított, pop-up jellegű kiállítótér kísérleti, az építészeti kiállítás műfaját újragondoló tárlatoknak, eseményeknek is teret ad.


Elsőként a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) designkurátor képzésében részt vevő hallgatók Ismeretlen IPARTERV - Egy tervezővállalat hőskora 1948-1970 című kiállítása látható az újonnan kialakított Műhelytérben.

 

A tárlat célja, hogy felfedezze és bemutassa a második világháború utáni modern építészet egyik legjelentősebb szakmai műhelye, az Ipari Épülettervező Vállalat, vagyis az IPARTERV tevékenységét, az általuk az 1950-60-as években létrehozott épületek ugyanis manapság már csak szűk szakmai körben ismertek.


A kiállítás egyfelől kísérletet tesz arra, hogy az eddig rejtőzködő IPARTERV-örökség emlékanyagának jelentőségére a hagyományos építészettörténeti megközelítéstől részben elszakadva, a társadalmi-kulturális összefüggésekre rávilágítva és a jelen aktualitásain átszűrve hívja fel a figyelmet, másrészt reflektáljon a ma újrahasznosítási törekvései révén mégis egyre inkább előtűnő értékeire.


AZ IPARTERV-kiállítás 2023. június 24-én, a Múzeumok éjszakáján számos programmal várja az érdeklődőket.


A tárlat július 16-ig látható, szerdától vasárnapig a MÉM MDK - Walter Rózsi-villa Műhelytér kiállítóterében. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

 

Borítókép:

Debreceni GÖCS csarnokának helyszíni előregyártott pillérei, IPARTERV Archívum 1265, Balassa Ferenc / Aczél Márta

Az év múzeuma, építészet, kiállítás, látogató, programajánló, téma
2023-06-01 07:00
gyűjtemény, Lépcsőszeminárium, programajánló
2022-11-03 17:00
képzőművészet, kiállítás, látogató, művészettörténet
2022-01-17 07:00