EN facebook

Ingyenesen elérhető műalkotások

A párizsi múzeumi gyűjtemény több ezer alkotást tett elérhetővé

2020-01-13 09:00

14 párizsi múzeum több mint 300 000 képzőművészeti alkotást tett elérhetővé online formában. Köztük például Monet, Cézanne és más alkotók munkái is láthatók. Az adatbázis folyamatosan bővül, a portál digitális adatok eléréséhez technikai, jogi és pénzügyi korlátozások nélküli elérést biztosít. 

 

A Párizsba látogató múzeumkedvelők elsődleges feladatai közé tartozik, hogy a város összes múzeumának fontosabb alkotását láthassák. Ez a népszerűség a várostól is egy új múzeumlátogatási stratégiát igényelt, ami az átgondoltság ellenére sem tette lehetővé, hogy mindenki hozzáférjen a kiállított gyűjteményi anyaghoz. Épp ezért a párizsi múzeumok közösen egy online gyűjteményi felületet nyitottak.

 

A Paris Musées (Párizsi Múzeumok) egy olyan publikus felület, amely 14 párizsi múzeumot foglal magába, köztük például a párizsi Ville de Beaux-Arts Múzeumot (Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Petit Palais), vagy a katakombákat. A felhasználók nagy felbontásban (300 DPI) le is tölthetik a fájlokat, egy dokumentumot, amely részletekkel szolgál az adott műről, és egy olyan vezetőt, amely jó tanácsokat nyújt arra vonatkozóan, hogyan és milyen hivatkozással érdemes felhasználni a képet.

 

Olyan neves alkotók mestermunkáiról van szó, mint Rembrandt, Gustave Courbet, Eugène Delacroix, és Anthony van Dyck, mellettük pedig még számos ismert, vagy kevésbé ismert alkotó munkáiból szemezgethetünk.

 

Érdemes minél több munkát megismerni ebből a vizuális kincstárból. Így például Paul Cézanne 1899-es portréját, amelynek alanya a francia műtárgykereskedő, Ambroise Vollard, akiről a Valentina Di Liscia, a Hyperallergic szerzője megjegyzi, hogy talán a két hetes modellként mozdulatlan üléstől tűnik kissé nyugtalannak.

 

Paul Cézanne, “Portrait d’Ambroise Vollard” (1899), olajfestmény a Petit Palais gyűjteményéből

(CC0 Paris Musées / Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, Petit Palais)

 

Annak ellenére, hogy sok időt szánt rá, Cézanne soha nem tekintette befejezettnek munkáját. Ennek ellenére festménye mégis hordozójává vált az alkotó sajátos kézjegyének, színhasználatának. S bár a legtökéletesebb reprodukció sem helyettesíti az eredeti mű személyes megismerését, a portál lehetővé teszi a felhasználók számára, akik nem tudnak személyesen ellátogatni a Petit Palais épületébe, hogy szakértői ismereteket nyerjenek a művész alkotói attitűdjéről és tevékenységéről.  

 

A fesmények mellett fényképeket is találhatunk a gyűjteményben. Több munkát lelhetünk fel például a francia fotográfustól, Eugène Atget-től, aki a régi és halhatatlan Párizst örökítette meg felvételein.

 

Eugène Atget, “Coin des rues de Seine et de l’Echaudé, 6ème arrondissement, Paris” (1911), albuminpapír, a Musée Carnavalet gyűjteményéből

(CC0 Paris Musées / Musée Carnavalet)

 

Az online felület az elérhető munkákat virtuális kiállítások formájában is felhasználja.

kiállítás, múzeumtörténet, tárgy
2019-09-12 07:00
fénykép, művészet, történelem
2017-06-19 00:00