EN facebook

A felszín alatt. Mi minden kerülhet elő egy amszterdami folyóból?

2018-08-15 09:00

Elfeledett tárgyakat találtak két amszterdami csatornában a metróvonal kialakítása során. Ezek egy részét egy izgalmas kiállítás keretében lehet élőben megtekinteni az egyik állomáson, vagy ellátogathatunk arra a honlapra, ami a feltárás mellett a tárgyak egy részét is részletesen dokumentálja. Ennek az említésre méltó projektnek a rövid összefoglalását olvashatják most. 

 

Egy város történetét elmesélni ezerféleképpen lehet, az egyik ilyen út a régészeti feltárások nyelve és a régészek ismereteinek közzététele. Ilyen volt az Amstel-folyó régészeti feltárásának több éves projektje is, amely során a máfogsorokon, több száz éves kályhacsempéken, csontokon, mobiltelefonon keresztül megszólalt Amszterdam városa is. Az Amstel egykor a város fő éltető erének számított, torkolatánál, körübelül 800 évvel ezelőtt egy kisebb kereskedelmi kikötő jött létre.

 

Nagyjából 700 000 lelet mutatja be a 800 évvel ezelőtt alapított holland város mindennapjait. A régészek még Kr. e. 4300 évvel ezelőtti leletekre is bukkantak. A tárgyak megtalálása annak a nagyméretű ásatási folyamatnak volt köszönhető, amely során egy új metróvonalat építettek ki a városban. Több mint  50 éve tervezték már az építkezést Amszterdam észak-déli szakaszán, de a munkálatok csak 2003-ban indultak meg, amikor két csatornát (Damark és Rokin) eresztettek le és tártak fel a város központjában.

 

Fotó: Üveggolyó (1950-2005) 

 

Fotó: Gomb egy matrózegyenruháról (1800-1900)  

 

Fotó: Paraszti esküvői kupa (1583) 

 

A tárgyak közül 20 000 darabot katalogizáltak és meg is osztottak a Below the Surface (A felszín alatt) oldalán, ahol a leletek kronologikus sorrendben, vagy anyaguk típusa szerint is kereshetők. A projektről egy dokumentáló videó is készült. Sőt, még arra is lehetőségünk van, hogy saját kollázst, válogatást állítsunk össze belőlük, eddig például ilyenek születtek:

 

Exploration of the moon

 

Pushkin this is !11111

 

Coming home.

 

A Rokin metróállomás tárgyai

 

A Rokin metróállomáson ezév júniusa óta két részletben 9500 régészeti lelet látható állandó kiállításként a mozgólépcsők között a metróállomás északi és déli oldalán. Ezek a kiállított tárgyak és az állomás fali kompozíciója részei annak a művészeti projektnek, ami a metróállomásokat érinti.

 

Fotó: A rendezői munka elkezdése, a leletek elhelyezése (©J. 't Hoen)

 

Fotó: A tárgyak elhelyezése a paneleken 

 

 

A művészeti alkotások helyét már a metró építésekor eltervezték, az északi-déli metróvonal projektjének részeként, ahogy erre több városi példa is született már.  A projekt értelmében minden egyes állomásnak megvan a maga témája, amelyekhez különböző helyi és külföldi művészeket kérnek fel.

 

Fotó: Az installálásról készült kép még a megnyitás előtt

 

Egy virtuális túra során mi is megnézhetjük, hogy mely tárgyak, milyen installációban kerültek ki.

 

Forrás: Belowe the surface