EN facebook

Ingyenes képzések idén őszre a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központtól

FELHÍVÁS

Már most érdemes jelentkezni a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) által 2024 őszére hirdetett szakmai továbbképzésekre, hiszen a kulturális tárca támogatásnak köszönhetően a kurzusokon ingyenes formában lehet részt venni, ám a férőhelyek száma korlátozott. Jó hír azonban, hogy hatféle továbbképzés közül is választhatunk.

 

Biztos alapokat adunk

 

A MOKK népszerű, évről évre várt tanfolyamai közé tartozik a Múzeumi alapok című képzés, melyre idén 2024. szeptember 9. és 20. között e-learning formában, majd szeptember 23-27. között Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban kerül sor. Felsőfokú végzettséggel rendelkező múzeumi munkatársak és a múzeumi szakterületre frissen belépett kezdő kollégáknak is szívből ajánljuk a tanfolyamot, mely a hazai képzési piacon hiánypótlónak számít.

 

A kurzuson megszerezhető ismereteknek köszönhetően lehetővé válik a pályakezdők és más típusú munkahelyről érkezők számára a gyors beilleszkedés és a hatékony munkavégzés a múzeumi környezetben. A már több éve múzeumi szcénában dolgozók szakmai ismereteinek felfrissítéséhez, szintetizálásához is segítséget jelent a tanfolyam.

 

Jelentkezési határidő: 2024. augusztus 9.

 

Részletes információ a képzésről

 

 

Múzeumi ismeretközvetítés minden korosztály számára

 

2024. szeptember 30. és október 13. között e-learning platformon, majd október 14-től tantermi formában Szentendrén, a Skanzenben szervezzük meg Komplex múzeumi ismeretközvetítés: pedagógia, élmény, élethosszig tartó tanulás című képzésünket, amely a MOKK korábbi múzeumpedagógiai képzésének megújított tartalma. A tanfolyamot a múzeumokba érkező diák- és felnőtt csoportokkal foglalkozó szakembereknek ajánljuk, akik szívesen bővítenék szakmai ismereteiket.

 

Az idén megújuló képzés középpontjában a pedagógiai és andragógiai módszertanok múzeumi gyakorlati alkalmazása áll, külön kitérve a középiskolás és a 65+ korosztály sajátosságaira, a dráma- és művészetpedagógia eszköztárának múzeumi felhasználására, valamint a speciális célcsoportokkal való munkára is. A képzés elméleti része korszerű múzeumtörténeti, pedagógiai és kommunikációs ismereteket tartalmaz, támogatva a köznevelési intézményekkel megvalósuló sikeres együttműködést.

 

Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 6.

 

A képzés tematikája jelenleg átdolgozás alatt, így az ezzel kapcsolatos részletes információ később lesz elérhető a MOKK honlapján. A korábbi múzeumpedagógiai képzésről itt olvashatnak információkat.

 

Regisztrálni ezen a linken lehetséges!

 

 

Élő történelem másként

 

2024. október 1. és 4. között inspiráló környezetben, a szentendrei Skanzenben rendezzük meg Élő történelem másként című 30 órás akkreditált képzésünket. A kurzus célja az élő történelmi interpretáció műfajainak, formáinak megismertetése és a már létező hazai és külföldi jó gyakorlatainak elemzése, továbbá az élő történelem programokról szóló videók sajátosságainak és köznevelési lehetőségeinek áttekintése. A résztvevők segítséget kapnak élő történelmi programok koncepciójának kidolgozásához, illetve ezeknek online formában történő kommunikációjához is.

 

A MOKK nem minden előzmény nélkül dolgozta ki ezt a képzést: már ismertséget szerzett a múzeumi szcéna ezen szegmensében, amikor a Staféta füzetek című online sorozatában közreadta Faár Tamara kiadványát Ott lehetsz, ahol akarod! Élő történelem a múzeumban címmel. 2020-ban pedig az Élő történelem másként – múzeumok a virtuális térben című mintaprogramot koordinálta sikerrel a MOKK.

 

Az sem véletlen, hogy a képzésnek a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ad otthon. A 2022 májusa óta látogatható Erdély épületegyüttes okán itt kiemelt szerep jut az élő történelemnek, mint interpretációs módszernek. Korhű kosztümökbe öltözött amatőr és profi színészek népesítik be az erdélyi városka üzleteit, tereit, és dramaturg közreműködésével kialakított dialógusaikból sok mindent megtudhatunk a hajdani Erdélyről. Esettanulmányként a képzés résztvevői a helyszínen, saját kontextusában tekinthetnek bele az Erdély tájegységhez kapcsolódó élő történelem program műhelytitkaiba.

 

A képzésre, melyen 15 fő ingyenesen vehet részt, 2024. szeptember 1-ig várjuk a jelentkezéseket.

 

A képzésről

 

 

Digitális kompetenciafejlesztő továbbképzést indít a MOKK!

 

Szeretné, ha lehetővé válna intézménye digitalizált kulturális javainak sokrétű felhasználása  a szakma, a kutatók és a laikus érdeklődők számára is? Szeretne Ön is hozzájárulni tudásával ahhoz, hogy intézménye a már meglévő digitális tartalmainak kreatív használata  és újak előállítása révén tényleg hatékonyan segítse elő a célcsoportjai digitális kompetenciájának illetve önálló tanulásának fejlesztését? Szeretné tudni, hogy miként lehet segítségére a mesterséges intelligencia a munkájában?

 

Amennyiben igen, jelentkezzen Digitális tartalmak előállítása a múzeumi ismeretátadáshoz című hiánypótló képzésünkre, melyet 2024. november 4. és 22. között e-learning formában rendezzük meg. A képzés ahhoz ad a gyakorlatban jól hasznosítható ismerteket, hogy a múzeumok a szakmailag is helytálló és a felhasználói igényeket is figyelembe vevő digitalizált múzeumi tartalmaik révén biztosítani tudják, hogy a társadalom minél szélesebb csoportjai számára elérhetővé váljon, illetve az is maradjon a közgyűjteményekben őrzött múzeumi tudás.

 

Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 30.

 

A képzésről

 

 

Kompetenciafejlesztő képzés múzeumi középvezetők részére

 

A MúzeumokMa 2020 kutatás eredményei is azt támasztották alá, hogy nagy szükség mutatkozik a múzeumi középvezetők körében a vezetői kompetenciák és ismeretek fejlesztésére.

 

A MOKK Múzeumi középvezetők kompetenciafejlesztő képzésének célja a közgyűjteményi, azon belül kiemelten a múzeumi középvezetők olyan, a mindennapi munka során nélkülözhetetlen tudásra tegyenek szert, mint például az asszertív kommunikáció, a vezetési és motivációs technikák vagy a szervezetfejlesztés.

 

A fenti célok előmozdítására 2024. november 11. és 22 között szintén ingyenes formában valósítjuk meg továbbképzésünket, melyre felsőfokú végzettséggel rendelkező és múzeumi vagy közgyűjteményi területen legalább egy éves szakmai gyakorlatot szerzett érdeklődők jelentkezését várjuk.

 

Jelentkezési határidő: 2024. október 7.

 

A képzésről

 

 

Zöld múzeum

 

A fenntarthatóság eszméje és a múzeumok között fennálló kapcsolattal, illetve az ilyen irányú jó gyakorlatokkal, fejlesztésekkel évek óta behatóan foglalkozó MOKK 2024 tavaszán közösen végezte a Zöld múzeumi kritériumrendszert megalapozó kutatást a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesülettel.

 

A fenti előzményekre alapozva 2024-ben első alkalommal indítja el a Zöld múzeum című 30 órás blended és akkreditált továbbképzését. A november 18. és december 2. között e-learning formában, majd december 2. és 4. között Szentendrén zajló képzésre október 18-ig lehet jelentkezni.

 

Regisztrációs felület

 

A képzés tematikája jelenleg kidolgozás alatt, így az ezzel kapcsolatos részletes információ később lesz elérhető a MOKK honlapján.

 

 

További információ

 

További képzések

kiadvány, látogató, múzeumpedagógia, műhely, színház
2020-05-04 15:00
múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, Pulszky Társaság, téma, természet
2023-04-06 07:00
gyűjtemény, kiadvány, kiállítás, külföld, #muzeumokajovoert, technika, téma, természet
2023-07-30 20:00