EN facebook

Ingyenes családi nap a Magyar Természettudományi Múzeumban 2022. november 6-án

PROGRAMAJÁNLÓ

A Magyar Természettudományi Múzeum Családi Napot szervez 2022. november 6-án 10 és 16 óra között, amelynek fővédnöke Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár asszony.

 

Családi napunkon interaktív ismeretterjesztő játékokkal, állat- és könyvbemutatóval, kézműves foglalkozással, mézkóstolással, gyermekkoncerttel és még sok más izgalmas programmal várjuk a család minden tagját!

 

A Magyar Természettudományi Múzeumban minden hónap első vasárnapján, így november 6-án is ingyenes a belépés a családok és a 26 év alattiak számára.

 

 

 

PROGRAM:

 

10.30-10.40

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár (Kulturális és Innovációs Minisztérium) köszöntő beszéde

 

10.40-10.50

Dr. Szende László, főosztályvezető (Kulturális és Innovációs Minisztérium) köszöntő beszéde

 

10.50-10.55

Bernert Zsolt, főigazgató (Magyar Természettudományi Múzeum) köszöntő beszéde

 

11.00-11.40

Buborék Együttes gyerekkoncertje

 

12.00-12.20

Nektár Zenekar koncertje (Tehetsz méh többet! kampány)

 

13.00-14.00

Várszegi Adél: Bolyhos és Samu című könyv bemutatója és felolvasás a könyvből (Tehetsz méh többet! kampány)

 

14.30-14.50

Nektár Zenekar koncertje (Tehetsz méh többet! kampány)

 

15.00

Finisszázs tárlatvezetés az „UV fényen innen és túl” című kiállításban (a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: mtminfo@nhmus.hu)

 

10.00-15.00

Bemutatkoznak a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) gyűjteményei és együttműködő partnerei:
Használd fel! – Újrahasznosító kézműves műhely a fenntarthatóság jegyében –az MTM Ásvány- és Kőzettárának standjánál
• Lombszíneződés – az MTM Növénytárának interaktív bemutatója
Vándorlás a hosszú úton – Honnan érkeztek a Kárpát-medencébe az ősállatok? – az MTM Őslénytani és Földtani Tárának interaktív standja
• Egzotikus állatok – az MTM Állattár Hal-, Kétéltű- és Hüllőgyűjteményének interaktív standja
• Városi madárvilág – az MTM Állattár Madárgyűjteményének interaktív standja
• Miről mesélnek a csontok? – az MTM Embertani Tárának interaktív bemutatója
• A Magyar Rovartani Társaság élőállat bemutatója
• Amiről a kövek mesélnek – a  Magyarhoni Földtani Társulat standja
• Állatok, növények, jelek, nyomok – a Fiatalok Természetismereti Klubjának standja
• Trópusi csodák – az ArtEnto Alapítvány „Művészet és rovarok” című időszaki kiállításhoz kapcsolódó standja
• Tropicarium a cápás állatkert – bemutatkozik a Tropicarium
• A Magyar-Turán Alapítvány hagyományőrző kézműves foglalkozása

 

 

További programok:
• Méhes és mézes könyvek vására (Pannon Értéktár Zrt.)
• Mézkóstoló és mézvásár (Országos Magyar Méhészeti Egyesület)
• Múzeumpedagógiai foglalkozás a Természetbúvár Teremben

 


A Magyar Természettudományi Múzeumot az ország egyik kedvenc családi múzeumaként tartják számon. Elsődleges célközönségünk a kisgyermekes családok, akik az ország minden területéről érkeznek hozzánk. Látogatóink közel kétharmada gyermek, így évente több mint 100 000 gyermek látogat el hozzánk családjával, vagy óvodás és iskolás csoportokkal.

 

Célkitűzései között szerepel a magyar gyermekek környezettudatos nevelésének fenntartása és fejlesztése.A múzeum családokért végzett munkájának elismeréseképpen 2020-ban és 2022-ben is elnyerte a Családbarát Múzeum megtisztelő díjat.

 

 

 

 

A Magyar Természettudományi Múzeum elkötelezett a gyermekek lelkesedésének támogatásában. Több évtizedes tapasztalattal rendelkező múzeumpedagógusaink közérthetően, játékosan, interaktív foglalkozásokon keresztül adják át a tudományos ismereteket a csoportoknak. Tematikus múzeumpedagógiai foglalkozásaink minden korosztály számára elérhetőek, az óvodás korcsoportnak szóló játékos foglalkozásoktól kezdve, egészen a középiskolás gyermekeknek szóló, közérthető tudományos-ismeretterjesztő programokig!

 

Az állandó kiállításokban életre szóló élményben lehet része az osztályoknak. Részletgazdagon mutatják be nemcsak a Kárpát-medence, hanem az egész Föld bio- és geodiverzitását. Küldetésük, hogy a gyermekek megismerjék és megszeressék a természeti értékeket, hogy felnőttként maguk is tevékenyen hozzájáruljanak megőrzésükhöz.

 

Fedezd fel Magyarország tájait, kalandozz a dinoszauruszok világában, vagy csodáld meg az ásványokat, kőzeteket és drágaköveket bemutató „Titkok a föld alatt” című tárlatot!

 

Jelenleg hét időszaki kiállítást tekinthetnek meg a múzeum látogatói. Köztük az egyedülálló Tehetsz Méh Többet – Zümmögés a múzeumban című tárlatot, amely felhívja a figyelmet a méhek és más beporzók globális pusztulásának beláthatatlan következményeire, és jó példát mutat a velük való együttélésre.


Az UV fényen innen és túl című kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeum fluoreszkáló ásványainak és Zelena Veronika képzőművész UV-fényre aktív alkotásainak tematikus metszetét mutatja be.

 

A Kalandos Erdő című kiállításban örömteli játék a felfedezés, hiszen a legkisebbek érdeklődési körét szem előtt tartva egy igazi tudományos „erdei játszóházat” jött létre, amelyben felfedezhetik az erdő élővilágát a legifjabb látogatók; az óvodás és a kisiskolás korosztály.


Az Út az örökkévalóságba – az egyiptomi múmiák titkai című kiállítás betekintést nyújt a múmiakutatás titokzatos világába. A 220 éves a Magyar Természettudományi Múzeum – A hónap műtárgya című tárlat minden hónapban a múzeum egy-egy féltve őrzött műkincsét mutatja be. A Zsila Sándor: Fák-madarak című tematikus természetfotó kiállítás különleges, természetközeli hangulatot teremt a Kupolacsarnokban. Az ArtEnto Tárlat – művészet és rovarok című kiállítás a biológia és a képzőművészet kreatív kölcsönhatását szemlélteti. A tudományos-ismeretterjesztő tárlat pezsdítően eredeti vizuális koncepcióval idézi meg a bogarakat, különböző képzőművészeti alkotásokon és installációkon keresztül.

 

 

Cím:
1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.
Nyitva tartás:
Hétfő–Vasárnap 9:00-17:00

látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, múzeumpedagógia
2022-07-14 17:00
kiállítás, látogató, #muzeumokajovoert, műhely, néprajz, téma, természet, természettudomány
2022-03-25 11:00