EN facebook

Indulnak az MNM OMMIK webináriumok

FELHÍVÁS

2021-04-20 07:00

Havonta egyszer virtuálisan találkozhatunk, hogy tapasztalatokat cseréljünk, támpontokat, hasznosítható ötleteket adjunk egymásnak, segítsük a múzeumok napi munkáját és a szakmai párbeszédet.

 

2021. április 22-én 10 órakor kerül sor a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ (MNM OMMIK) egy, a Műemlékek Világnapjához kapcsolódó programjára, mely az ICOMOS hivatalos oldalán is meghirdetésre került.

 

Ekkor kezdődik ugyanis a Múzeum Most! webinárium-sorozata, melynek első alkalma Múzeumok műemlékekben címmel, meghívott szakemberek segítségével ad tájékoztatást a mai magyar műemlékvédelmi jogszabályi környezetről, az eljárás folyamatáról, praktikus tanácsokkal támogatjuk a magyar múzeumi szakmát, egyben teret biztosít a felmerülő kérdések, felvetések megvitatására.

 

A Műemlékek múzeumokban c. webinárium részletes programja az MNM OMMIK oldalán.

 

A webinárium moderátora: Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója

 

Beszélgetőpartnerek:
Dr. Tamás Edit, az MNM Rákóczi Múzeum igazgatója és Koppány András kutató, MÉM MDK

 

A webinárium szakmai partnere az Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK), a Kiskun Múzeum és az MNM Rákóczi Múzeuma.

 

Az április 22-i webináriumra regisztrálni IDE KATTINTVA lehet!

 

A webinárium Facebook eseményében folyamatosan új információkat osztunk meg.

 

Még több információt a Múzeum Most! webinárium-sorozatról itt talál!

 

Reméljük, hogy a program a közgyűjteményi szakma széles körének érdeklődését felkelti és míg újra nem találkozhatunk, elevenen tartja és megerősíti a kapcsolatot a múzeumi munkatársakkal, és ugyanakkor újak kiépítésére is alkalmat ad. A webináriumok résztvevői a regisztráció után szabadon kérdezhetnek és oszthatják meg véleményüket.

 

 

Múzeumok műemlékekben

 

Bár nincsenek pontos adatok, valószínű, hogy az intézmények 80 százaléka valamilyen műemléki besorolásban lévő épületben kapott helyet. Gyakran a múzeumvezetők személyes kapcsolatain, talpraesettségen dől el, hogy az épületet tudják-e fejleszteni, korszerűsíteni. Milyen korlátok közé szorulnak az intézmények, milyen mankók, jó példák és praktikus tanácsok segíthetik a döntéshozatalban a múzeumigazgatókat?

 

Időpont: 2021. április 22. csütörtök, 10.00-11.30h

 

 

További alkalmak:

 

Európai uniós támogatási lehetőségek múzeumoknak

 

Az EU új pályázati lehetőségeit ismertető kétnapos programunk során a szakemberek nemcsak a különböző pályázatokat, az azokhoz kapcsolódó pályázási feltételeket ismertetik meg velünk, hanem sikeres múzeumi projektek vezetőitől elsőkézből hallhatunk a pályázás fortélyairól, az ütős pályázatok elemeiről és a folyamat buktatóiról.

 

Időpont: 2021. május 19-20., csütörtök, péntek, 10.00 - 12.30h

 

Regisztráció

 


Inkluzív múzeum: esélyegyenlőség és egyenlő esélyű hozzáférés

 

A múzeum mindenkié, mégsem jut el mindenki a kiállításokra, aki szeretne. Mit tehet a múzeum azért, hogy a társadalom minél szélesebb rétegei- beleértve a fogyatékossággal élő társainkat- számára megközelíthetővé, elérhetővé váljon? Mi segíti a különböző igényű csoportok szükségleteinek minél jobb megértését, hogyan válik számukra is élménnyé a múzeumlátogatás? Múzeumok és segítő szervezetek együttműködéséről, fenntartható inkluzív stratégiákról beszélget Farkasné dr. Gönczi Rita, az NFSZK szakembere és Bakonyi Eszter, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója.

 

Időpont: 2021. június 10., csütörtök, 10.00 - 12.30h


Regisztráció

felhívás, gyűjtemény, muzeológia, múzeumandragógia, műhely, Pulszky Társaság
2021-05-29 16:00