EN facebook

HELMER-TRANSFORMATIONS - Új kiállítás a Szentendrei Képtárban

KIÁLLÍTÁS

2023-07-05 07:00

Kép és tér kapcsolata, kép és hordozó kapcsolata, kép, mint tárgy, kép, mint tér... DOBOKAY Máté és KÚTVÖLGYI-SZABÓ Áron közös kiállítása a Szentendrei Képtárban.


A HELMER-transzformációk, Dobokay Máté és Kútvölgyi-Szabó Áron közös kiállítása nemcsak két művész egymás mellé rendelése, hanem közös gondolkodás és munkafolyamat eredménye. A címben szereplő transzformáció utal egyrészt a nyers képek forrására, másrészt a feldolgozási folyamatra. Az alkotás így a szó mind átvitt, mind szoros értelmében mindig valamiféle transzformáció körül forog – legyen az akár mediális, akár manuális jellegű. A kiindulási alap, a közös munka nyersanyaga a svéd fotós, professzor, író és gyűjtő Helmer Bäckström (1891–1964) munkássága, aki a Svéd Királyi Technológiai Intézet első fotográfiatanára volt: az ő digitalizált életműve alkotja két stockholmi múzeum törzsanyagát is.

 

A két művész kisajátítás és átdolgozás útján elkészült munkáiban az összekötő kapocs, a kiindulási pont ez a megtalált gyűjtemény lett. A korábbi munkáikkal helyenként meglepő formai átfedéseket és vizuális analógiákat rejtő anyag ideális platformot nyújtott a kiállítást megelőző közös munkához. Az experimentális folyamatok, mediális transzformációik által létrejött képek olyan eddig nem alkalmazott fotókészítési eljárásokkal valósultak meg, amelyekben az újraalkotás, újrakonstruálás fogalmai témakörök szerint értelmeződnek át: kép és tér kapcsolata, kép és hordozó kapcsolata, kép, mint tárgy, kép, mint tér.


Kútvölgyi-Szabó doktori kutatásaiban a képiség és a térbeliség tudásban betöltött szerepe kerül elő, a kép mint információhordozó, amely a megjelenítéssel párhuzamosan bizonyos információkat szükségszerűen kitakar, eltorzít vagy félreértelmezhetővé tesz. Hajtogatott, deformált műveivel a képek többnézetűvé tételére, egyfajta térbeliesítésre tesz kísérletet.

 

Hajtás teszt 1


Dobokay munkáiban a fotó mint médium, mint formálható kiindulási alap kap hangsúlyt, színezve az oktatás, tudásátadás tematikájával. Experimentális műveit általában a fotó szerkezetéről való gondolkodás, a médium határainak kitágítása jellemzi.

 

Helmer - Transformations
Dobokay Máté és Kútvölgyi-Szabó Áron kiállítása

 

2023.07.09. – 2023.09.17.
Megtekinthető: csütörtök – vasárnap, 10-18 óra között

 


Megnyitó: JÚLIUS 8. SZOMBAT, 17:00

 

A vendégeket üdvözli: Kigyós Fruzsina, a Képzőművészeti Osztály vezetője

 

A kiállítást megnyitja: Margl Ferenc esztéta


Kurátor: Muladi Brigitta művészettörténész

 

 

Borítókép:

AI kísérlet 3

beruházás, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló, téma
2023-06-15 07:00
gyűjtemény, helytörténet, képzőművészet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, téma
2023-03-26 16:00
fénykép, gyűjtemény, kiállítás, látogató, Múzeumok Éjszakája, programajánló, téma
2023-06-12 07:00