EN facebook

Pictorial Collective: Petőfi utcák népe – Szubjektív fotós látlelet a magyar társadalomról

KIÁLLÍTÁS

2023-07-04 07:00

Noha Petőfi Sándor 200 éve született, még mindig erős hatást gyakorol ránk, körbevesz minket költészete, új értelmezést adunk verseinek és a róla elnevezett utcákkal az egész ország bővelkedik. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban újonnan megnyílt fotókiállítás a Petőfi-kultusszal átitatott magyar vidéki társadalmat mutatja be.

 

A Pictorial Collective fotósorozata elénk tárja, hogy Magyarország különböző pontjain hogyan jelenik meg Petőfi Sándor szelleme a társadalom mindennapjaiban. Fényképeket láthatunk, amelyeken Magyarország vidéken élő lakosai vannak megörökítve. A visszamaradott, szegényes környékek, utcák és házak idegennek és távolinak tűnhetnek a budapestiek számára, viszont a fotók a realitásra nagy hangsúlyt fektetve, kellő humorral prezentálják a vidéki életet. 

 

 Petőfi-forrás: Mohai Balázs

 

Az a bizonytalanság, harc és győzni akarás, ami Petőfi Sándor korában a szabadságharcról szólt, ma már egészen másképpen jelenik meg az életünkben. A Forbes 30 sikeres magyar 30 alatt listájából négyen helyet kaptak a kiállításon. Négy 26 éves sikeres fiatal portréja és rövid célkitűzése szerepel a tárlat falon, akik most pont annyi idősek, ahány éves Petőfi volt a halálakor és akik a költőhöz hasonlóan Vates-szerepben harcolnak az ország jövőért. Többek között a globális klímavészhelyzet, a háború, a mentális és testi egészség, illetve az elmagánytalanodás érdekli a mai generációkat. Valószínűleg Petőfi Sándort is ezek a problémák foglalkoztatnák, ha ma élne köztünk. A költő a verseivel képes érzékeltetni velünk, hogy milyen csatákat kellett vívnia az 1840-es években, és művészete ma is hatással van nemcsak a térségek, utcák, klubok neveire, hanem szellemi jelenlétével összefogja és összetartja a magyar népet. A kiállítás a fiatal példaképek üzeneteit és céljait, illetve a magyar vidék helyzetét szeretné megörökíteni, hogy az utókor ezek az adatok és emlékek alapján fejlődhessen. Hátha Petőfihez hasonlóan ezek a képek motiválják majd a későbbi magyarságot a fejlődésre és megújulásra.

 

26 év: Bácsi Róbert László

 

A kiállítás különböző társadalmi -, és korcsoportokat mutat be, a magyar embereket összeköti az őket körülvevő Petőfi-kultusz, legyen annak a Petőfi Sándor nevét viselő utca a megtestesítője, egy társadalmi szervezet, vagy egy a költőről elnevezett szórakozóhely. A határon túli magyar vidék sem maradhatott ki a kiállított képek közül, hiszen a Trianon során elcsatolt területeken is még mindig léteznek magyar költőkről, híres személyekről elnevezett utcák, terek. A genius loci, a hely szelleme minden bizonnyal befolyással van a nemzeti hovatartozásunkra is. Ez a fotókiállítás megismerteti és közelebb engedi az ország távoli, ismeretlen részeit, embereit a városban élőkhöz. Láttatja a különbségeket, a vidékiek megpróbáltatásait, mindeközben nagy súlyt fektet a szimpátiára, elfogadásra és megértésre is.

 

 Disco: Hirling Bálint

 

Petőfi Sándor népe vagyunk, ez biztos, ez egy biztos pont, amely összefogja a népet. A Pictorial Collective látlelete a magyar társadalomról egyrészt keserédes érzéseket kelthet az emberben, ahogy a valóságot ábrázoló képeket megtekinti, hiszen némelyik fotó távolinak, szinte idegennek hat, mégis empátiát és nem sajnálatot érzünk a vidéki léttel kapcsolatban. Ezek a fényképek tökéletesen megragadják és elraktározzák az utókornak a jelenlegi Magyarország, és annak történelmével, művészetével, problémáival és egész múltjával kialakult esszenciáját.

 

A kiállítást 2023. október 1-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

 

Kurátor: Virágvölgyi István


Kiállító fotográfusok: Bácsi Róbert László, Bődey János, Hirling Bálint, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon †, Pályi Zsófia, Stiller Ákos, Urbán Ádám és Végh László, a Pictorial Collective tagjai

 

Lead kép: Mohai Balázs

irodalom, múzeum, múzeumi marketing, múzeumpedagógia, virtuális
2021-10-12 16:00
beruházás, fénykép, képzőművészet, téma
2017-08-08 13:47
beruházás, fénykép, gyűjtemény, kiállítás, látogató, téma
2023-06-15 19:00