EN facebook

Idén ötödször adták át az ARTtransfer-díjat

ELISMERÉS

2023-11-18 07:00

Idén ötödik alkalommal írta ki a Ludwig Múzeum a díjpályázatot, amelyre olyan múzeumpedagógusok, pedagógusok, művészek, művészettörténészek, kurátorok jelentkezését várta, akik a saját területükön az elmúlt időszakban sokat tettek a kortárs képzőművészet közvetítéséért és népszerűsítéséért.

 

A pályázatra magánszemélyek jelentkezését várták 2020 és 2023 között megvalósult projektekkel. Az idei téma a gondoskodás volt, kapcsolódva a Ludwig Múzeum ez évi kerettémájához, s vele a Vigyázat, törékeny! / Handle with care című kiállításhoz.

 

A benyújtott pályázati projekteknek a kortárs képzőművészet átgondolt, progresszív, jól adaptálható módszerekkel való közvetítése, interpretációja, pedagógiai megközelítése mellett kiemelt szerepet kellett kapnia az elesettek, a rászorulók, a sajátos élethelyzetben lévők támogatásának akár tematikai, akár konkrét cselekvések, akciók formájában, ugyanakkor fontos szempont volt, hogy a gondoskodás jelentésköre a szociális és kulturális szféra más területeire is kitágítható legyen.

 

A prezentációk során a pályázóknak lehetősége volt meghallgatni egymást, kérdéseket tehettek fel egymásnak, ezáltal is elmélyítve szakmai kapcsolataikat.

 

A 2023. évi ARTtransfer díjazottja:

Versényi Anna debreceni iskolapszichológus, a KÉPesek című, hátrányos helyzetű kamaszok számára szervezett depresszió és önsértést megelőző, a mentális egészség helyreállítását célzó művészeti programja.

A KÉPesek egy olyan komplex, lelki egészségmegőrző és kreativitást fejlesztő, divergens tanulási módszereket is érintő egy éves kurzus, amely a kortárs művészetek beemelésével zajlik.

 

A zsűri kiemelte, hogy a szakember tevékenysége során példaértékűen építi be a kortárs művészetet az önismereti és más problémás esetekkel foglalkozó klienseinek munkájába. Tevékenységében remekül érvényesül az az elmélyült szakmai gondolkodás, amit minden szakmabeli szeretne elérni.

 

A szakmai grémium két további pályázatot emelt ki.


Somogyi Zsuzsanna ROM projektjében egy zsámbéki rom feldolgozásán keresztül, kamasz diákokkal közösen jutott el progresszív megoldásokig és a tematikus Mind Boxok elkészítéséig.

 

Garami Gréta a Deák 17 Galéria igazgatóhelyettesének munkájában azt értékelte, hogy annak ellenére, hogy egy ifjúsági és gyermekgalériát vezet, képes volt nyitni a demenciával élő idősebb korosztály irányába együttműködve a Gödöllői idősotthonnal, illetve a nőművészeten keresztül valósított meg olyan elmélyült foglalkozásokat, ahol emlékképek előhívása, érzékszervek stimulálása biztonságos környezetben valósult meg.

 

 

A díj összege (bruttó) 300.000 Ft, azaz háromszázezer forint.

 

A második fordulóba bejutott pályázók oklevélben és a Ludwig Múzeum kiadványaiból álló könyvjutalomban részesültek.

 

A díjátadást követően a Ludwig Múzeum a második fordulóba bejutott pályázati anyagokat elérhetővé teszi a díj honlapján.

 

A zsűri tagjai:

DR. GERMAN KINGA, művészettörténész, egyetemi docens (MOME), a zsűri elnöke

DABI FARKAS RITA, a Ludwig Múzeum múzeumpedagógusa, képzőművész, a Vigyázat, törékeny című kiállítás kurátora

HEMRIK LÁSZLÓ, a Ludwig Múzeum Múzeumpedagógiai Osztályának vezetője

POPOVICS VIKTÓRIA, a Ludwig Múzeum kurátora, művészettörténész, a Vigyázat, törékeny című kiállítás kurátora

PINCZÉS JÓZSEF, művésztanár, az ARTtransfer-díj/2022 nyertese

SCHOPP ILDIKÓ, művészetpedagógus, az ARTtransfer-díj/2022 nyertese

SZABICS ÁGNES, képzőművész, művészetpedagógus

díj, képzőművészet, kortárs, múzeumandragógia, téma
2022-11-28 07:00
díj, kortárs, műhely, téma
2021-11-20 07:00