EN facebook

Idén három intézmény vehette át a Közösségi Múzeum elismerést!

ELISMERÉS

Idén három muzeális intézmény vehette át a Közösségi Múzeum elismerő címet május 11-én, a tatai Német Nemzetiségi Múzeumban rendezett EGYÜTTHATÓ! konferencián, mely a Petőfi 200 Emlékévhez is kapcsolódó Közösségek Hete 2023 kiemelt szakmai eseménye volt.

 

A SZNM Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ kezdeményezésére 2019-ben alapított elismerést azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, a múzeumi alaptevékenységükkel összehangolt közösségépítő munkát folytatnak, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket, egyéb partnereket.

 

A május 8 és 14. között a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma támogatásával megvalósult 7. Közösségek Hete országos programsorozat keretében tartott ünnepélyes díjátadón három muzeális intézmény képviselői vehették át a közösségi múzeumi működést tanúsító okleveleket. A Közösségi Múzeum I, konzultáció szintjét érte el a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum, valamint a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria. A konzultáció szintjét elérő intézményeknek fontos a közönségük visszajelzése, sőt jellemző a velük való egyeztetés is a közösséget érintő programok tekintetében.


Az önértékelő tesztben elért pontszáma alapján a Közösségi Múzeum II., bevonás szintjét érte el a 2022-ben megnyílt Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont. A bevonás szintjén működő intézményre jellemző, hogy közvetlen és közös munkát folytat a közösség szereplőivel, és vannak olyan programjaik, ahol már a tervezéstől kezdve bekapcsolódik a közösség a munkába.


Az elismerő okleveleket Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum képviselői, Cseri Miklós főigazgató, Bereczki Ibolya, ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes és Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója adták át.


Az eseményen Tata alpolgármestere, Rigó Balázs is köszöntötte a vendégeket, majd házigazdaként Schmidtmayer Richárd, a társszervezésért felelős és szintén a Közösségi Múzeum elismerő címet magáénak mondható tatai Kuny Domokos Múzeum igazgatója mondott köszöntőt.

 

Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője Közösségi alapú működés: a fenntartható fejlődés egyik kulcsa címmel tartott témafelvezető előadást.Kiemelte, hogy a pandémia és az energiaválság is rámutatottannak fontosságára, hogy a múzeumok közösségi módon működjenek és adekvátanreagáljanak a társadalmi kihívásokra.

 

Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója a kulturális közösségfejlesztést és a közösségi értékeket fókuszba helyező országos programsorozatot méltató beszédében hangsúlyozta, hogy a Közösségek Hete mostanra hagyománnyá vált, melyet az elindítását 2017-ben lehetővé tevő Cselekvő közösségek– Aktív közösségi szerepvállalás című kiemelt projekt lezárulását követően is sikeresen éltet tovább a MOKK. A 2020 óta Közösségi Múzeum címmel rendelkező szentendrei Skanzen társadalmi múzeumként több évtizedes működése alatt folyamatosan nagy súlyt fektet a társadalmiasított működésre, a kapcsolatok építésére és fenntartására a vele kapcsolatba kerülő közösségekkel.


A közösségi alapú múzeumi működés szakmai kritériumait és az elismerés hátterét Nagy Magdolna, a MOKK igazgatója mutatta be.


A díjátadó eseményt szakmai konferencia tette teljessé Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum volt főigazgatójának és Bereczki Ibolyának, a Skanzen ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettesének a Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódó előadásaival, majd a közösségi múzeumi működést körüljáró interaktív szakmai fórummal.

 

A nap programja ezt követően a helyszínt biztosító és Közösségi Múzeum elismerő címmel rendelkező Német Nemzetiségi Múzeumhoz kapcsolódó civil közösségek, a szomori sváb hagyományőrzők programjával, az 56-os közösségi diákkiállítás létrehozásában közreműködő tanulók által tartott tárlatvezetéssel, valamint tatai érdekességeket, helyi értékeket felvonultató izgalmas kísérőprogramokkal folytatódott.

díj, felhívás, Közösségek Hete, műhely
2023-05-03 07:00
konferencia, muzeológia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, műhely
2021-11-09 07:00
konferencia, műhely, Pulszky Társaság
2018-09-21 09:00