EN facebook

Húsvéthétfő a Göcseji Falumúzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-04-15 07:00

A húsvét a keresztény világ legjelentősebb ünnepköre. A magyar elnevezés arra utal, hogy a húshagyó keddel kezdődő nagyböjti időszak után ekkor szabad ismét húst fogyasztani. Az ünnephez számos jól ismert szokás kapcsolódik, így többek között a locsolkodás és a tojásfestés, csakúgy, mint az apró ajándékokkal kedveskedő húsvéti nyúl érkezésének a hagyománya.

 

Április 18-án húsvéthétfőn 14 és 18 óra között húsvéti, tavaszköszöntő programokkal várják az érdeklődő közönséget Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban. A reggeli otthoni jókedvű locsolkodás és a finom ebéd elfogyasztása után várnak kicsiket és nagyokat a lelkes szervezők. A szervezésbe a Zalaegerszegi Tájfutó Club és az Egerszeg Rádió is besegít, a kollégák közel ezer csokitojást szállítanak majd a helyszínre, s a falumúzeum munkatársai elrejtik az édességeket a skanzen területén. Évek óta több száz család és baráti társaság érkezik a rendezvényre, nem csoda, a tojáskereső program minden alkalommal hatalmas népszerűségnek örvend. A legfiatalabbak lelkesen keresik a fűben, fa odvában, a tájházak ablakában, a pajtában rejtőzködő csokitojásokat.

 


A délutánt családi programok is színesítik: a lurkókmegismerhetik és kipróbálhatják a régi népi gyermekjátékokat, mint a karikahajtást, a zsákban futást, a bakugrást (amit Göcsejben bakfüttyösnek hívnak), a rongylabda dobást, a gólyalábon járást és a mocsárjárást, végül a kötélhúzást. De a gyerekek legnagyobb örömére arcfestő is várja majd a vállalkozókedvűeket, így bárkiből lehet pillangó, kismadár, éjkirálynő, nyuszi vagy éppen katicabogár. A nyuszimustrán valódi állatokat is simogathatnak a gyerekek, három tenyésztő is elhozza a rendezvényre a legszebb fajtáik néhány darabját: lesznek kosorrú és óriásnyulak, törpe és ezüstnyuszik. De a vidám hangulatról muzsikaszó és tánc is gondoskodik. Erre az alkalomra kinyit a szatócsbolt, ahol édességek és frissítők várják a vendégeket.

 

 

A szervezők maguk sem értik, de ez az a rendezvény, amikor minden esztendőben hétágra süt a nap, a látogatók élvezik egymás társaságát, a nagyszülők az unokák kacaját, a szülők az ismerősök humorát, de még Julcsi, a falumúzeum szamara is barátságosabb, mint máskor. Valahogy ezen a rendezvényen mindenkire rátör a felismerés: visszavonhatatlanul itt a tavasz!

 

kiállítás, látogató, néprajz, programajánló, természet, történelem
2022-04-14 07:00
látogató, örökségvédelem, programajánló, téma
2022-04-14 16:00
képzőművészet, látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, programajánló
2022-04-06 07:00