EN facebook

Hun aranykincsek érkeznek Ópusztaszerre

KIÁLLÍTÁS

Épül az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark új nagyszabású időszaki kiállítása. Az Arany, Ezüst, Vas című kiállítás Magyarországon eddig együtt be nem mutatott hun leleteket és kincseket tár majd a látogatók elé. 2021. június 1-jén, kedden 9:30-tól kerül sor közösen a Móra Ferenc Múzeum munkatársaival a sajtó képviselőinek jelenlétében a legnagyobb hun áldozati lelet, a nagyszéksósi kincs aranytárgyait kicsomagolására és vitrinbe helyezésére.

 

Helyszín: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, Látogatóközpont, Aula (6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.)

 

Arany, Ezüst, Vas – A hunok régészeti hagyatéka a Kárpát-medencében címmel új kiállítás nyílik az Emlékparkban, 2021. június 4-én.

 

A hunok kiemelt szerepet foglalnak el a magyar történelmi köztudatban, ugyanakkor a róluk való gondolkodásmódot sokkal inkább formálja a magyar történeti mondavilág közoktatásban megismert vetülete, és a szépirodalmi feldolgozások, mint a tényleges történeti és régészeti kutatás eredményei. Sokszor ez az információhiány tévkoncepciók, a tudományosság határmezsgyéjén mozgó álláspontok elterjedésének is teret nyit.


A kiállítás azt a célt tűzi maga elé, hogy a hunok régészeti hagyatékának minél szélesebb keresztmetszetét nyújtva mutassa be ennek a népnek az anyagi kultúráját és történeti valóságát. A kiállítás a lószerszámzat és életmód, temetkezés, hitvilág, rituálé, római kapcsolatok témakörök köré csoportosítva mutatja be az európai hunokat, a kárpát-medencei régészeti örökségük tárgyi kultúrájából kiindulva. A két nagy hun halotti áldozati lelet, a szeged-nagyszéksósi és a pécs, nagykozár-üszögpusztai nemesfém tárgyai valamint a hunoknak küldött római aranyadó részét képező szikáncsi érmék mellett, az árpás-dombiföldi és szirmabesenyői temetkezések, valamint a kapolcsi előkelő germán női sír is bemutatásra kerül. Az érdeklődők láthatnak olyan különleges hun kori tárgyakat is, mint a kistokaji cikádák vagy a rádpusztai üst másolata, és az 5. századi koponyatorzítás szokásával is szembesülhetnek.


A tárlat a miskolci Herman Ottó Múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum és a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum együttműködésében valósul meg.

 

 

További információ:

 

www.opusztaszer.hu

www.facebook.com/opusztaszer

 

kiállítás, látogató, muzeológia, programajánló, régészet
2020-08-04 10:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00