Hun aranykincsek érkeznek Ópusztaszerre

KIÁLLÍTÁS

ÓNTE Nonprofit Kft.
2021-05-31 07:00

Épül az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark új nagyszabású időszaki kiállítása. Az Arany, Ezüst, Vas című kiállítás Magyarországon eddig együtt be nem mutatott hun leleteket és kincseket tár majd a látogatók elé. 2021. június 1-jén, kedden 9:30-tól kerül sor közösen a Móra Ferenc Múzeum munkatársaival a sajtó képviselőinek jelenlétében a legnagyobb hun áldozati lelet, a nagyszéksósi kincs aranytárgyait kicsomagolására és vitrinbe helyezésére.

 

Helyszín: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, Látogatóközpont, Aula (6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.)

 

Arany, Ezüst, Vas – A hunok régészeti hagyatéka a Kárpát-medencében címmel új kiállítás nyílik az Emlékparkban, 2021. június 4-én.

 

A hunok kiemelt szerepet foglalnak el a magyar történelmi köztudatban, ugyanakkor a róluk való gondolkodásmódot sokkal inkább formálja a magyar történeti mondavilág közoktatásban megismert vetülete, és a szépirodalmi feldolgozások, mint a tényleges történeti és régészeti kutatás eredményei. Sokszor ez az információhiány tévkoncepciók, a tudományosság határmezsgyéjén mozgó álláspontok elterjedésének is teret nyit.


A kiállítás azt a célt tűzi maga elé, hogy a hunok régészeti hagyatékának minél szélesebb keresztmetszetét nyújtva mutassa be ennek a népnek az anyagi kultúráját és történeti valóságát. A kiállítás a lószerszámzat és életmód, temetkezés, hitvilág, rituálé, római kapcsolatok témakörök köré csoportosítva mutatja be az európai hunokat, a kárpát-medencei régészeti örökségük tárgyi kultúrájából kiindulva. A két nagy hun halotti áldozati lelet, a szeged-nagyszéksósi és a pécs, nagykozár-üszögpusztai nemesfém tárgyai valamint a hunoknak küldött római aranyadó részét képező szikáncsi érmék mellett, az árpás-dombiföldi és szirmabesenyői temetkezések, valamint a kapolcsi előkelő germán női sír is bemutatásra kerül. Az érdeklődők láthatnak olyan különleges hun kori tárgyakat is, mint a kistokaji cikádák vagy a rádpusztai üst másolata, és az 5. századi koponyatorzítás szokásával is szembesülhetnek.


A tárlat a miskolci Herman Ottó Múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum és a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum együttműködésében valósul meg.

 

 

További információ:

 

www.opusztaszer.hu

www.facebook.com/opusztaszer

 

kiállítás, látogató, muzeológia, programajánló, régészet
2020-08-04 10:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00