EN facebook

Honfoglaló kalandokkal nyit a Móra-múzeum

KIÁLLÍTÁS

2022-02-11 07:00

Bő egy hónapos téli szünet után 2022. február 11-én, pénteken nyit ki újra a szegedi Móra Ferenc Múzeum. A látogatókat új időszaki tárlattal várják, melyen nem csak a honfoglalás kori magyarok mindennapjait, hanem a régész szakma érdekességeit is megismerhetik a látogatók.

 

Február 11-én, pénteken 10 órakor nyitja ki újra kapuit a téli szünet után a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Az elmúlt hetekben szorgos munka folyt a Kultúrpalota falai mögött: lebontották a tavalyi időszaki kiállításokat és megépítették az új tárlatot, melynek középpontjában a honfoglalók, kalandozók állnak.

 

Az Elit alakulat 2.0 – Honfoglalók, kalandozók című kiállítás hazánk legfontosabb honfoglalás kori leleteit mutatja be: a Bodrogközben, Karosnál talált temetőket, melyek hazánk leggazdagabb honfoglalás kori leleteit, vezérsírjait rejtették. Az első temetőre 1899-ben répaverem ásása közben bukkantak rá. A tárlat a második és harmadik temető feltárását állítja a középpontba: a kiásott tárgyak között találhatóak különböző lószerszámok, fegyverek és öltözködéssel kapcsolatos leletek, csakúgy, mint emberi csontvázak.

 

 

A kiállítás a leletek alapján körvonalazza például a honfoglaló magyarok hitvilágát, harci modorát, öltözködési, étkezési és állattartási szokásait. Így megtudjuk többek között, hogy miért tettek marha- vagy birkahúst a felnőttek sírjába, miért lékeltek koponyát, mit hordtak a tarsolyukban vagy hogyan is jutottak rabszolgákhoz.

 

 

 

A tárlaton interaktív játékok, eszközök is közelebb hozzák a honfoglalók világát. Beléphetünk például egy jurtába, ahol különböző ruhamásolatokat akár fel is próbálhatunk. A jurtákat a honfoglalók nemezzel fedték le, a szerkezetek felállítása és lebontása mindig a nők feladata volt.

 

 

A kiállításnak az is fontos célja, hogy bemutassa a régészet területét, a régészek és velük együttműködő szakemberek munkáját. Interaktív eszközökön keresztül az érdeklődők is régésznek érezhetik magukat látogatásuk során, emellett antropológiai rejtélyek nyomába is eredhetnek.

 

bővítés, kiállítás
2018-10-26 08:00
gyarapodás, képzőművészet, látogató, művészettörténet, tárgy
2021-07-02 20:00
állományvédelem, beruházás, régészet, tárgy, természet, történelem
2021-07-23 07:00