EN facebook

Hónap tárgya sorozat indul a Kegyeleti Múzeumban

2018-07-21 18:00

Ahogyan már hírül adtuk, az ország egyik rendkívüli téma- és helyspecifikus kiállítóhelyén, a Nemzeti Örökség Intézete fenntartásában működő Kegyeleti Múzeumban, 2018. június 23-án megnyílt az új állandó kiállítás, egy időszaki tárlattal együtt. Az elmúlt egy évben jelentős modernizációs fejlesztést kapott kiállítótér most egy „hónap tárgya” sorozattal is bővül.

 

Az itt gondozott temetkezéstörténeti szakgyűjtemény különlegessége, más hasonlóakhoz képest Európában az, hogy rendelkezik néprajzi gyűjteményrésszel is. Ezáltal nem csak a 19. század közepétől kezdve lassan-lassan általánossá váló polgári gyászkultúra fejlődése követhető nyomon, hanem a rurális, a népies gyász tárgyi kultúrája is bemutatható. Ez az egyedi adottság motiválta a Kegyeleti Múzeum dolgozóit egy olyan mobil „installációs sarok” kialakítására, melyben a városi gyászra, a pompatemetésre és a nemzeti panteonizációra fókuszáló állandó kiállítás mellett az intézmény felvillanthatja néhány legérdekesebb néprajzi tárgyán keresztül a rurális temetkezési tradíciókat is. Ehhez, a sok helyen szívesen alkalmazott „hónap tárgya” műfajt találta a múzeum csapata megfelelőnek, első körben pedig négy cserélődő ciklust tervez az elkövetkezendő időszakra. Így négy különböző temetkezési tárgy – kettő a múzeum néprajzi, kettő pedig a történeti gyűjteményéből – kerül bemutatásra saját, mini-installációs környezetében.

 

 

A sorozat első tárgya „szatmárcsekei csónak alakú fejfa” megnevezéssel már kiállításra is került a Kegyeleti Múzeum állandó kiállításának bejáratánál. Megismerhetjük a helyszínen a tárgytípushoz köthető jelentős hiedelmeket, eredetének kérdéskörét boncolgató egy-egy tudományos elméletet, valamint rendkívül egyedi formavilágának okait is. Másodikként augusztus közepétől egy szakrális-történeti jellegű tárgy kerül terv szerint bemutatásra, amit egy újabb néprajzi témájú követ majd.  

 

A magyar tárgyi kulturális örökség ezen különleges, temetkezéshez és gyászhoz kapcsolódó objektumai a fenti koncepció mentén egyfajta hidat képeznek a polgárosodás előtti és utáni kor, vidék és város, spiritualitás és anyag között, egyúttal folyamatos, kiegyensúlyozott dinamikával egészítik ki a kiállítótér két tárlatának statikusságát. A Kegyeleti Múzeum célja, hogy a temetkezéskultúrát, mint nem túl populáris témát, minden múzeumi célcsoport számára közelebb hozza, érdekességei legjavának látványos, korszerű és ízléses bemutatásával.

emlékezet, múzeum, programajánló, téma
2018-11-01 09:00
kiállítás, programajánló
2018-06-20 14:30
kiállítás, közlekedés, restaurátor
2017-06-26 09:00