EN facebook

Hommage á Széchényi Ferenc - 2021. június 18-19-én Széchényi-összművészeti fesztivált szervez a Nemzeti Múzeum

PROGRAMAJÁNLÓ

2021-06-15 07:00

A Magyar Nemzeti Múzeum 2021. június 18-19-én rendezi meg az Hommage à Széchényi Ferenc Összművészeti Fesztivált. A fesztivál záróeseménye, az idei koncert egyúttal a málenkij robot, a GULÁG, a GUPVI áldozatai előtt is tiszteleg, szorosan kapcsolódik az MNM Málenkij Robot Emlékhelyen 2021. június 19-én nyíló, a független Magyarország napja, nemzeti emléknap alkalmából megrendezett A pokol bugyrai... „Málenkij robot” és Gulág – Kényszermunka a Szovjetunióban – Sorsokban elbeszélve című szabadtéri kiállításhoz.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum alapításának dátumaként 1802. november 25-ét tartjuk számon. A fesztivál célja, hogy megidézze a múzeum alapításának idejét, az alapító, Széchényi Ferenc életét. Széchényi Ferenc korának virágzó kulturális életét, a korszak zenei világát és az akkor megalakuló nyilvános múzeumok szellemiségét a Nemzeti Múzeumban őrzött ritka műkincsek idézik meg, s így rajtuk keresztül több művészeti ág is szerephez jut az esemény alkalmával.

 

 

Programok:

 

A NAGYHARSÁNYI RÓMAI KORI VILLA APSZISMOZAIKJÁNAK REKONSTRUKCIÓJA – INTERAKTÍV PADLÓVETÍTÉS

 

ITÁLIAI EMLÉKEK. MÚZEUMKERTI SÉTA

 

A POKOL BUGYRAI… „MÁLENKIJ ROBOT” – KÉNYSZERMUNKA A SZOVJETUNIÓBAN – SORSOKBAN ELBESZÉLVE CÍMŰ KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

 

MITOLÓGIA ÉS MŰVÉSZET A SEUSO-KINCS TÁRGYAIN

 

„A LEGHOSSZABB SZÁZAD NAGYJAI” - A 19. SZÁZAD TÖRTÉNETE

 

HA A FÜGGÖNY LEHULL, SZÍNÉSZNŐK ÉS TITKAIK - A KULISSZÁK MÖGÜL A RIVALDAFÉNYBE

 

 

További információ

 


Koncertprogram:

 

Hommage à Széchényi
NEMZETI MÚZEUM Díszterem
2021 június 19. (szombat) 19.00

A BUDAPEST SOUND COLLECTIVE koncertje

 

Műsor:
Haydn: 80. szimfónia
Mozart: d-moll zongoraverseny K 466

 

Közreműködik:
Fejérvári Zoltán – zongora

 

Vezényel:
Dubóczky Gergely

 

 

1802. november 25-én gróf Széchényi Ferenc a magyar nemzetnek ajándékozta tudományos gyűjteményét, így ezt a dátumot tekintjük a Magyar Nemzeti Múzeum alapításának. Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója 2017-ben hagyományteremtő szándékkal indította el az alapító, gróf Széchényi Ferenc tiszteletére azt az ünnepélyes koncertsorozatot, amelynek idei hangversenyén két mű hallható.

 

Budapest Sound Collective 2013 óta működik projektzenekarként. Az együttes művészeti vezetője és karmestere Dubóczky Gergely, aki a kísérletező, új formákat kereső, avantgárd formációt saját ötleteinek megvalósítására hozta létre. Többszörös fellépői a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválnak, a 2019-es Átlátszó Hang Fesztiválon pedig első magyar együttesként nagy sikerrel mutatták be Georg Friedrich Haas: in vain című művét a Müpában. A Nemzeti Múzeum alapításának évfordulóján ezen az estén kivételes programmal készül a zenekar, ugyanis gróf Széchenyi Ferenc korát idéző klasszikusok remekműveinek előadására várják a közönséget.

 

Dubóczky Gergely karmester a hagyományos, klasszikus repertoár mellett elkötelezett híve a barokk és a kortárs zenének, számos kortárs mű ősbemutatója és összművészeti előadás fűződik a nevéhez, emellett gyakori közreműködője különböző színházi produkcióknak és operaelőadásoknak is. Az elmúlt években szinte az összes jelentősebb magyar zenekart dirigálta itthon és külföldön, köztük a MÁV Szimfonikus Zenekart, az Óbudai Danubia Zenekart, a Concerto Budapestet, a Pannon Filharmonikusokat, a Miskolci Szimfonikus Zenekart, és az Alba Regia Szimfonikus Zenekart, amelynek az utóbbi két évben művészeti vezetője is volt. 2009 óta a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekarának művészeti vezetője és karmestere. Dubóczky Gergely saját generációjának egyetlen tagja, aki olyan neves karmesterekkel dolgozott együtt, mint Kocsis Zoltán, Fischer Iván és Fischer Ádám. A Budapesti Fesztiválzenekarral lehetősége volt olyan kiváló vendég-karmesterek mellett is dolgozni, mint Jaap van Zweden, Marek Janowski, Jukka-Pekka Saraste, Robin Ticciati.

 

Fejérvári Zoltán zongoraművész több nemzetközi verseny díjazottja, rendszeresen koncertezik Európában és az Egyesült Államokban. Fellépett többek között a New York-i Carnegie Hallban, a washingtoni Library of Congress-ben, a philadelphiai Kimmel Centerben, a Buenos Aires-i Biblioteca Nacionalban, a torinói Lingottóban, és Budapesten a Zeneakadémián. Szólistaként dolgozott a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Verbier Fesztiválzenekarral és olyan karmesterekkel, mint Fischer Iván, Kocsis Zoltán, Kovács János és Takács-Nagy Gábor. A kitűnő zongoraművész ezen az estén lép fel először a Budapest Sound Collective zenekarral Mozart: d-moll zongoraversenyének szólistájaként.

 

Belépő ára: 1000 Ft

 

Jegyvásárlás

emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, természet, történelem
2021-06-07 07:00
látogató, múzeumtörténet, programajánló
2017-11-07 09:00