EN facebook

Home office blues - a bezártság múzeumi költészete

Vers mindenkinek

2020-04-01 13:30

Hetek óta figyelemmel kísértük a világjárvány alakulását, a televízió képernyőjén keresztül aggódva figyeltük a wuhani eseményeket. Európában akkor még zavartalanul éltük a mindennapokat. A múzeumokban kiállításokat terveztünk, rendezvényeket szerveztünk, előadásokra készültünk, restauráltunk, kincseket találtunk a föld mélyén, napi szinten érdekességeket jelentettünk meg a közösségi oldalakon. De egyik pillanatról a másikra felgyorsultak az események. Nyugat-európai országokban is felütötte fejét a járvány, aggasztó hírek jöttek Milánó környékéről, félbeszakították a velencei karnevált, lemondták a németországi expókat, hazaküldték a gyerekeket és digitális oktatást vezettek be Spanyolországban, a tiroli síparadicsomot lezárták, se ki, se be. Aztán jött március 11. és rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdettek hazánkban is.

 

Néhány nap múlva elrendelték a digitális oktatást Magyarországon, és a kulturális közintézmények bezárásáról is intézkedtek. Jelenleg a zalaegerszegi Göcseji Múzeum munkatársainak jelentős része home office-ban dolgozik tovább. Dr. Kostyál László művészettörténész is otthon merül el a gondolataiba, készül az előadásaira, tanulmányokat ír, terveket sző a jövőre nézve és kicsit aggódik, ahogy mi mindannyian.

 

De tegnap este maga és mások szórakoztatására megszületett a Hómofisz blúz. Fogadják tőlünk szeretettel és reméljük, egy kis mosolyt sikerül az arcukra varázsolni:

 

Hómofisz blúz

Home office blues

 

Láthatatlan ellenségként
terjed ez a járvány,
s terjed benned a feszültség
hideg, mint a márvány.

 

Hol kapsz kézgélt, maszkot, kesztyűt,
rég elmúltál húsz,
halk dal csendül fel bensődben,
ez a hómofisz blúz

 

Pakolsz össze nagy dobozba
ezt is, azt is… ajjaj…
hazavinni most sem szabad,
lesz belőle nagy zaj.

 

Hozod a laptopod. Bálint!
Azt is, ezt is tedd rá!
A múzeum bezár. Mi lesz?
Viszem haza, s hajrá!

 

Görnyedsz géped mellett, bámulsz
ki a szép tavaszba,
visszahúz egy ímél, ismét
megjött a feladat.

 

Írsz erről, arról s másról is,
fejed munkádhoz húz,
hangosabban zeng már benned
ez a hómofisz blúz.

 

Kostyál László művészettörténész 

irodalom, kiállítás, természet
2017-10-10 10:00
gyűjtemény, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, virtuális
2020-03-27 11:00