EN facebook

Hogyan látta Szalay Zoltán a rockzenészeket?

KIÁLLÍTÁS

2023-03-19 07:00

Magyar Zene Háza könyvtárában megtaláljuk a választ, ha végig nézzük az Azok a rockzenészek - Ahogyan Szalay Zoltán látta őket című tárlat képeit. Március 31−ig tekinthető meg utoljára az utazó kiállításból válogatott 40 fotó. Szalay Zoltán Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics Mihály-díjas fotóriporter, aki a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás elindítója és rendezője.

 

Szalay Zoltán egészen fiatalon ismerkedett meg a zenészek világával és a fotográfiával. Stúdiókba járt fényképeket készíteni, ahol a későbbiekben találkozott a rockzenészekkel. Életre szóló barátságok szövődtek. Szalay volt az, aki végigkísérte őket útjukon, látta miként fejlődnek és válnak egyre jobbá, mindezt úgy, hogy közben fotózott. Így lehetséges az is, hogy néhány zenészről vagy zenekarról több fotót is láthatunk akár 20 vagy 25 év különbséggel.


„A gép az mindig a kezében volt, csak, amikor aludt akkor nem.” − emlékezett László Ágnes újságíró, férjéről. A megnyitón azt is elmondta, hogy az utazó kiállítás fotói, mind a 80 már nem lesz látható egységesen, de nem vesznek kárba, különböző könnyűzenei oktatással foglalkozó intézmények falát fogják díszíteni szerte az országban.


A fotókiállításon nemcsak zenészek képmásaival találkozunk, hanem a háttérben dolgozó csapattal, a rajongókkal és emblematikus helyszínekkel egyaránt.

 


Szalay Zoltán: Közönség és Rajongók

 


Olyan emberekről örökített meg fényképeket, mint Presser Gábor, Sztevanovity Zorán, Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Zalatnay Sarolta. Portrék mellett az Omega lemezborító fotóit, az Illés vitorlás képeit és táncház felvételeket is láthatunk.

 

Szalay Zoltán: Omega

 

 

 

Szalay Zoltán: Illés

 


„Nézz, láss, gondolkodj, majd exponálj és akkor jó kép születik.”

 

Így dolgozott Szalay Zoltán, mindig megakarta találni azt a pillanatot, amikor valakiről a legmegfelelőbb képet tudta készíteni a legkevesebb manipulációval. Arra törekedett, hogy képein keresztül az igazságot mutassa meg a világnak.

 

 

Szalay Zoltán: Presser Gábor

 


A Presser Gáborról készült kép is ezt a megfelelő pillanatot ábrázolja. A szemüvege tükröződésében látható a zongora, amelyen játszik, így egyértelművé válik, hogy éppen a zene megalkotása közben sikerült lefényképezni.

 

 

Szalay Zoltán: Koncz Zsuzsa


Koncz Zsuzsáról több fotósorozat is készült, de a legérdekesebb az egy 1959-ben készült kép a Magyar Rádió stúdiójában, amely az utazó kiállítás első képe. Egy úttörőcsapat szerepel a fényképen, középen ül Koncz Zsuzsa. A legtöbb felvételen általában a színpadon a mikrofon mögött vagy a stúdióban látható, erre a képre pillantva nem biztos, hogy azonnal észrevesszük az első sorban ülő Koncz Zsuzsát.


Szalay és a zenészek között olyan kapcsolatok alakultak ki, aminek köszönhetően olyan közegben, olyan közelségből tudott felvételeket készíteni, amikben más fotóriporterek nem fordulhattak meg.


Sebő Ferenc énekes, dalszerző és népzenekutató elmondta, hogy Szalay Zoltán úgy fotózott, hogy a pillanat atmoszféráját, az esemény hangulatát egyetlen képkockával képes volt átadni, úgy, hogy a jövő számára is jelentsen valamit.


A kiállítás képei magával ragadják az érdeklődőt. A légkör, az alkotás művészete vagy a rajongók eufóriája szavak nélkül is teljesen átjárja a látogatókat.

 

 

A kiállítás kurátora: Bajnai Zsolt

 

 

A kiállítás 2023. március 31-ig látható a Magyar Zene Háza Multimédiás Könyvtár és Klubjában.

 

fénykép, gyűjtemény, kiállítás, látogató
2022-06-15 07:00
film, gyűjtemény, látogató, liget, természet, virtuális
2020-12-21 07:00