EN facebook

Az online térben már koncertekre hív a még épülő Magyar Zene Háza

SOROZAT

2020-12-21 07:00

A Magyar Zene Házát már az építkezés alatt megtöltötték zenével a hazai formációk, méghozzá exkluzív koncertek keretében, amelyeket a Mindenekelőtt-sorozatban tekinthet meg a közönség. A Liget Budapest Projekt keretében épülő új zenei központ különleges zenei sorozatát a Facebook-on és a Youtube-on lehet megtekinteni 2020. december 21-étől. A hetente egy koncerttel jelentkező februárig tartó kezdeményezés lényege, hogy a publikum már most belehallgathasson, hogy milyen zenei értékeket fog közvetíteni a 2021 végén megnyíló Magyar Zene Háza.

 

A Mindenekelőtt-sorozatban Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, SENA, Németh Juci és G. Szabó Hunor, VENI (Szász Veronika és Bata István), a Kelemen Barnabás -Kokas Katalin házaspár és a Jazzbois zenekar próbálta ki az épülő Magyar Zene Háza majdani színpadát, és egyéb tereit, például a hangdómot is.

 

A Magyar Zene Háza több funkciót is magában foglaló intézmény lesz, egyfajta zenei beavató helyként a gazdag magyar zenei hagyományt szeretné közelebb vinni minden hazai és külföldi látogatóhoz, a 21. századi technikán alapuló interaktív állandó és időszaki kiállításaival, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő rendezvényekkel, szabadtéri koncertekkel. A Magyar Zene Háza a tervek szerint 2021-ben nyitja meg kapuit, de neves hazai előadók közreműködésével készült zenei sorozattal már az átadás előtt ízelítőt ad abból, milyen izgalmas, sokszínű zenei programok és szolgáltatások várnak majd a közönségre az egyedi formavilágú épületben. Ezen kívül szeretné megmutatni azt a műfaji sokszínűséget, azokat a zenei lehetőségeket is, amelyeknek létrehozásában fontos szerepet kíván betölteni. A félig kész épület izgalmas helyszínt kínált ahhoz, hogy a házba invitáljanak zenészeket, és ezeket a különleges alkalmakat hanggal és látvánnyal is rögzítsék. Az így készült, Mindenekelőtt című videósorozat nagyrészt azt a koncepciót és értékeket hivatott bemutatni, amit az intézmény a 2021-es megnyitása után képviselni fog, ezért már a tavaszi karantén idején a legkülönfélébb stílusokban játszó előadóművészek vehették birtokba egy-egy napra a leendő helyszíneket, zenét csempészve ezáltal a már most élő-lélegző, de folyamatosan változó akusztikájú és hangulatú házba.


A tavaszi karantén alatt kezdődött Mindenekelőtt-sorozat első részében fellépett Szalóki Ági énekes, Rozmán Lajos klarinétművész, Lukács Miklós cimbalomművész, a Pankovits Nikolett-Juancho Herrera páros, a Misota Dániel-Halmos András duó, valamint a Mörk és a Generál zenekar tagjainak alkalmi formációja. A magyar zene új központja még meg sem nyílt, máris több tízezren vettek részt az online térben az épülő koncerttermek exkluzív zenei eseményein.

 

Az ősszel rögzített és így már második szériánál tartó koncert-videósorozatban látható-hallható művészek névsora ugyancsak a műfaji sokszínűséget tükrözi: a Kelemen Barnabás-Kokas Katalin hegedűművész házaspár, Szász Veronika és Bata István, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, Németh Juci és G. Szabó Hunor, a Jazzbois, valamint Sena is zenélt az épülő házban.


Szász Veronika és Bata István duó formációját a kísérletező kedv és felfedezési vágy, az együtt alkotás iránti elköteleződés, valamint műfaji határokat átívelő produktum és produkció igénye hívta életre. Zenéjük többnyire népzene, jazz és elektronika sajátos fúziója, melyet a pillanat ihletettségében, improvizatív módon adnak elő.
Németh Juci a hazai underground színtér kiváló énekese, G. Szabó Hunor jazzdobos, valamint a Qualitons zenekar frontembere. Ezen a duó formáción kívül ők az életben is egy párt alkotnak.


SenaDagadu az Irie Maffiából és számtalan más együttesből is ismert énekesnő. A reggae, dancehall, hip-hop, funk és rock műfaji elemeit ötvöző Irie Maffia együttes tagjaként a hazai zenei élet egyik kiemelkedő alakjává vált, de 2013-as önálló pályára lépésével új fejezet nyílt a zenei pályafutásában. A Mindenekelőtt-sorozat kedvéért egy egyszeri alkalmi formációt alapítottak pár zeneszám erejéig a Jazzbois trióval. Ezek a számok, bár feldolgozások, így még nem hangzottak el. A Jazzbois egy fúziós jazz-hiphop trió, akik újragondolták a jazz és hip-hop ötvözését, illetve az új hullámos jazz mesterek hangzásvilágát, első lemezük világszerte sikert aratott a műfaj kedvelői között.

 

Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitárművész együttműködéséhez számos lemez, valamint számtalan külföldi és hazai koncert kötődik. A Mindenekelőtt-sorozatban hallható In a DosenFortnights című számot az épülő Magyar Zene Háza emeletén rögzítették.

 

Kokas Katalin Liszt-díjas és Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművészek, az életben is párt alkotnak, a világ legjelentősebb koncerttermeinek rendszeres fellépői.

 

A művészek a felvételek szüneteiben elmondták, hogy érdekes volt számukra egy ilyen egyedi, még épülő helyszínen játszani, és várják, hogy a kész épületben, a Magyar Zene Háza koncerttermében vagy szabadtéri színpadán is felléphessenek, különösen azért, mert az épület természetközelisége, illetve zenepedagógiai fókusza inspirálóan hat rájuk:

 

 

A Mindenekelőtt-sorozat legújabb és korábbi videói megtekinthetők a Magyar Zene Háza csatornáin: a Youtube-on, a Facebookon és az Instagramon.

 

VIDEÓ! Szász Veronika (VENI) és Bata István – Ekertemben. Mindenekelőtt a Magyar Zene Házában: 

 

 

A Magyar Zene Háza egy ünnepi hangulatú Spotify lejátszási listát is összeállított karácsonyi zeneszámokból, 25 dallal készültek a közönségnek: 

 

 

Akiknek tetszenek a Mindenekelőtt-sorozat videói, azok további zenés élményt szerezhetnek, ha meghallgatják a zenekarok egyéb számaiból összeállított listát:

 

 

 

További információ: www.zenehaza.com