EN facebook

40 év felett a Music TV! - New York, 80-as évek, zene, kiállítás

Pop és kiállítás

2022-08-10 20:00

A New York-i székhelyű MTV (Music Television) csatornahálózat egy generáció zenei ízlését, vizuális kultúráját befolyásolta videoklipjeivel, zenei műsoraival. Az 1981-ben alapított zenei tévé évfordulóját a Museum of the City of New York várostörténeti intézménye New York, New Music: 1980-1986 című kiállításával és számos programokkal ünnepli.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Museum of the City of New York (@museumofcityny) által megosztott bejegyzés

 

 

Madonna, Run-DMC, Talking Heads, Sonic Youth, John Zorn, Liquid Liquid, Max Roach, Fort Apache Band – olyan nevek, amelyekre mindenki felkapja a fejét. A zenekarok, sztárok neve ugyanakkor nemcsak a könnyűzene, a popkultúra fénykorára utal, hanem arra a pezsgő, közösségi szerveződésű zenei kultúrára, klubéletre épülő dinamikus időszakra, amely New York zenei, művészeti életét, divatvilágát jellemezte az 1980-as években.

 

Az 1980-as évek eleje jelentős átalakulást hozott New York számára: a város lakosságának bűnözéssel, városi hanyatlással és hajléktalansággal kellett szembe néznie. Mégis, a kihívások ellenére ez a zene és más kreatív terület, művészeti forma számára is különösen termékeny időszak volt New Yorkban. A 20. század végén a zene széles skálája, a punktól a popon, a hip-hopon, a salsán kersztül a jazzig virágzott, úgy, hogy beágyazódott egy olyan dinamikus művészeti szcénába, amely egyszerre hódított különböző klubokon és bárokon, színházakon, parkokon és művészeti tereken keresztül. Azon túl, hogy műfajokat meghazudtoló, felülíró koncertek, projektek születtek, ez az évtized a zene- és kultúrtörténet meghatározó, forradalmi pillanataként mai napig befolyásolja a popkultúra különböző megnyilvánulási formáit.

 

 

Museum of the City of New York kurátorai kutatásaik nyomán kiválasztották az 1980-86 közötti időszak kulcsfontosságú pillanatait, majd eköré építették fel a 350 tárgyat, videófelvételt, fényképet, relikviát felsorakoztató tárlatukat.

Az irigylésre méltó válogatás olyan különlegességeket prezentál, mint:

 

  • Janette Beckman, Martha Cooper, Joe Conzo,  William Coupon, Bob Gruen, Laura Levine, Ebet Roberts, Chris Stein és mások fényképei
  • Szórólapok a Beastie Boys számára;
  • Az MTV Music Awards Moon Person Award szobra;
  • Madonna lemezei;
  • Egy Zoot öltöny és sapka, amelyet Kid Creole viselt;
  • Ruhák és emlékek Keith Haring és DJ Larry Levan „Party  of  Life” bulijáról, amelyet a Paradise Garage-ban tartottak;
  • Tim Wright, Arto Lindsay és Richard McGuire gitárjai;
  • Jelmezek, fellépőruhák;
  • Zenei videók és ritka koncertfelvételek, köztük Grand Master Flash, Fort Apache Band, Lounge Lizards, Cyndi  Lauper és mások felvételei.