EN facebook

Hiteles variációk - Elindult a regisztráció a 15. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciára

FELHÍVÁS

Idén immár tizenötödik alkalommal rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát, melyre ezúttal Hiteles variációk  címmel Debrecenben, a Déri Múzeumban és MODEM-ben kerül sor 2023. november 6-7-én.

 

18. Múzeumok Őszi Fesztiválját lezáró országos szakmai rendezvény témájával is reflektálunk az idén a Jövő! Menő! Múzeum! mottóval szervezett országos rendezvénysorozat egyik központi gondolatára, a múzeumokra mint hiteles információforrásokra. A múzeumok e szerepének és felelősségének tudatosítását a jelenkorunkat uraló információáradatban kiemelten fontos, ezért a fesztivál alatt nagy a hangsúly a múzeumokban zajló tudománykommunikáción.

 

A címadás utal a 2015-ben Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban Hiteles hely a múzeum címmel szervezett 7. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciára is, mely akkor azt vizsgálta, hogy miként lehet egyszerre a hiteles tudás közvetítésének színtere és nyitott, látogatóbarát a múzeum.

 

A émaválasztás kapcsolódik az ICOM új múzeum definíciójához is, mely a múzeumok demokratikus társadalomban kifejtett és ideálisnak elgondolt működését állítja a középpontba, és a 21. század konfliktusaira érzékeny, a múzeumok közszolgálati szerepére reflektáló kifejezéseket vonultat fel: „A múzeum …elősegíti a sokszínűséget és a fenntarthatóságot. Etikusan, szakszerűen és a közösségek részvételével működik és kommunikál, változatos tapasztalatot nyújtva az oktatás, a szórakozás, a reflektív gondolkodás és a tudásmegosztás terén.”

 

A többszólamúság jegyében egyetlen igaz és üdvözítő megoldás helyett a hitelességhez vezető különböző megoldásokat, mint egyenrangú variációkat szeretné láttatni a konferencia a maguk őszinteségében.

 

A kétnapos szakmai rendezvényen a múzeumi hitelesség kérdéskörét átfogóan érintő felvezető előadás után az önmagukat sikeresen és hitelesen pozícionáló muzeális intézmények mutatkoznak be, majd interaktív múzeumi fórum keretében is megvitatjuk a témát, szó lesz többek között a múzeum hitelességét segítő példaértékű tudományos és egyéb együttműködésekről is. A konferencia második napján a hazai muzeális intézményeknek a konferencia nyílt felhívására beérkezett és a programba beválogatott múzeumpedagógiai jó gyakorlatait ismerhetjük meg két szekcióban.

 

Idén lép 10. évébe a Múzeumok Őszi Fesztiválját 2013 óta fémjelző kedves süni kabala, ennek örömére a fesztivált évről évre koordináló MOKK Arany Süni Vándordíjat alapít, és közös játékra hívja a hazai múzeumokat. Az Arany Süni Vándordíj ünnepélyes átadására is a konferencia keretében kerül sor.

 

 

Regisztrációs határidő: 2023. október 17.

 

Regisztrációs felület

 

 

További információ és részletes program

gyűjtemény, múzeumandragógia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, programajánló, téma
2023-09-25 07:00
díj, múzeumpedagógia
2023-09-25 11:40
díj, múzeumandragógia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, műhely, téma
2023-09-25 13:15