EN facebook

Hit- Bizalom-Titok / Az üldözött vallásosság képei a titkosszolgálati levéltárakban - kiállítás a Centrális Galériában

KIÁLLÍTÁS

2020-02-27 21:00

A kiállítás egy nagyobb, az Európai Kutatási Tanács által támogatott kutatási projekt része, amely négy ország: Magyarország, Románia, Ukrajna és a Moldovai Köztársaság titkosrendőrségi levéltárainak anyagai alapján a totalitárius uralom alatt élő vallási csoportok kreatív gyakorlatait vizsgálja. Az tárul a látogató elé, hogy a totalitárius kommunista államok miképpen „ragadták meg” a vallást titkosrendőrségi operatív műveletek képein, grafikáin, szövegein és dossziéin keresztül, és miképpen ellenőrizték, illetve semmisítették meg mindazokat, akiket megbízhatatlannak ítéltek.

 

A hit és a bizalom fontos alapkövei a vallási közösségeknek, de közös jellemzőjük a titokzatosság is. A titkosrendőrség működése, ahogyan a neve is sugallja, a titoktartás különböző – valódi vagy megjátszott – gyakorlatain alapult, leplezett tevékenységének pedig része volt, hogy a megfigyelni és behálózni kívánt közösségek bizalmát elnyerje. A valláskutatóknak – ma és a kommunizmus ideje alatt egyaránt – szintén bizalmi kapcsolatot kell kiépíteniük az általuk vizsgált közösségekkel, és különböző titkosítási technikákat alkalmaznak adatközlőik személyazonosságának védelmében.

 

A titkosrendőrség, a vallási csoportok és az őket tanulmányozni kívánó kutatók közötti összetett viszonyrendszert jelenítjük meg. A bemutatott képeken, történetekben és vallomásokban a hit, a bizalom (akár adott, akár elveszett) és a titok egymásba fonódik.

 

 

A kiállított képekről, dokumentumokról, esetekről bővebben is olvashat a Hidden Galleries Digital Archive [Rejtett Galériák digitális archívuma] oldalon:

http://hiddengalleries.eu/digitalarchive/

 

Nyitvatartás: 2020. február 28. – április 05.

Helyszín: Centrális Galéria / Blinken OSA Archívum

 

Megnyitó: 2020. február 28., 18:00

 

Megnyitja:

Rév István, történész

James Kapaló, projektvezető

Tompa Andrea, író

 

This project received funding from the European Research Council (ERC) under

the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme No. 677355

 

Centrális Galéria / Blinken OSA

H-1051 Budapest, Arany János u. 32.

Kedd-Vasárnap / 10.00 – 18.00

Hétfőnként zárva.

beruházás, helytörténet, művészettörténet, régészet
2018-09-09 15:30