EN facebook

Hintaló-kiállítás nyílik a Nagytétényi Kastélymúzeumban

KIÁLLÍTÁS

2017-11-24 18:00

- Paripám csodaszép - Hintaló mint generációk krónikása címmel különleges kiállítás nyílik november 25-én a Nagytétényi Kastélymúzeumban; a tárlaton, tisztelegve a közelmúltban 400. születésnapjukat ünneplő faparipák előtt, egy magángyűjtemény legszebb darabjait mutatják be kiegészülve az Iparművészeti Múzeum műtárgyaival.

 

Talán semmi nem képes úgy megragadni a gyermekek képzeletét, mint a hintaló, az emberemlékezet óta különféle anyagokból és technikákkal készített játék, amellyel ifjú lovasok generációi vágtáztak és vágtáznak ma is hegyeken és vizeken át...

 

A nem mindennapi szenvedélynek hódolva a gyűjtők, dr. Ladó Mária és dr. Tóth Ferenc Imre három évtizede gyűjtenek hintalovakat, de nem csupán játékszergyűjtők, érdeklődésük kiterjed minden olyan művészeti ágra, amelyben témává váltak gyermekkori kedvenceink.

 

A gyűjtemény legszebb darabjai az Iparművészeti Múzeum műtárgyaival kiegészülve, játékos megoldásokkal, minden korosztályra kiterjedő programsorozattal és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal advent időszakától 2018. év elejéig várják a látogatókat egy kis játékra és nosztalgiára a Nagytétényi Kastélyba.

 

A látogatók megismerkedhetnek a hintalovak rövid történetével, a legfiatalabbak pedig hintalovakon is "vágtázhatnak". Mint írják, a tárlat egyik attrakciója, a hatalmas méretű, rendhagyó történettel rendelkező mezőhegyesi hintaló lesz, mely tulajdonosa, Csanádi István jóvoltából szerepelhet a többi különlegesség közt.

 

"Különböző korokban, eltérő célból, változatos anyagokból, sokféle technikával készült tárgyak együttesét vonultatja fel a tárlat, azzal a hangsúllyal, hogy a hintaló-barátság nem csak a gyermekkor sajátja"

 

MEGNYITÓ - november 25. 11.00 óra
- A kiállítást megnyitja: Tészabó Júlia (művészettörténész, c. egyetemi docens)
- Kurátori tárlatvezetést tart: dr. Ladó Mária és dr. Tóth Ferenc Imre c. egyetemi docens, SZTE

 

11.30-15.00 Gyermekprogramok
Cellux csoport közösségi műhelye

 

Részletek itt!

kiállítás, látogató, régészet
2017-11-21 08:43
kiállítás, művészet, történelem
2017-11-23 12:00
kiállítás, természet, történelem
2017-11-23 10:00