EN facebook

A megyaszói református templom festett berendezése múzeumban látható

REFORMÁCIÓ

2017-11-23 12:00

A miskolci református hitéletet és kézműves hagyományokat, igyekszik bemutatni a Herman Ottó Múzeum időszaki tárlata. A reformáció 500 éves jubileumára is emlékezve, a Herman Ottó Múzeum Történeti Tára gyűjteményének egyik legértékesebb tárgyegyüttese kerül kiállításra.

 

A megyaszói református templom festett berendezése, amelyet miskolci asztalosok készítettek 1735-ben, több, mint 100 évvel ezelőtt került, vásárlással, a Herman Ottó Múzeum elődje, az 1898-ban alapított Borsod-Miskolci Múzeum tulajdonában, amely a két világháború között állandó kiállításán már szerepeltette a berendezés legfontosabb darabjait, a szószéket és szószék-koronát (hangvetőt), illetve néhány karzatdeszkát.

 

A berendezés azóta többször is ki volt állítva, legutóbb 2005-ben a szerencsi várban működő Zempléni Múzeumban, de mindig csak részleteiben, soha nem a majdnem 100 darabos teljes kollekció. A nagy értékű múzeumi kollekció újbóli, ezúttal teljes bemutatásával nemcsak az értékes műtárgyakat tárják a múzeumi publikum elé – amelyeknek egyébként művészeti, közkulturális kvalitásuk mellett spirituális értékük is van –, hanem a köré szervezendő kiállítással az 500 éve kezdődött reformáció egykori és mai hitéletét, társadalmi vonatkozásait is bemutatják.

 

A régió egyike volt a reformáció helvét irányzatához leghamarabb csatlakozott országrészeknek, és sok helyen, így Megyaszón és Miskolcon is, közel 500 éve folyamatos a protestáns vallásgyakorlat.  A múzeum a vallásosság legfőbb helyszíne, a templom valóságos és virtuális felállításával és berendezésével a protestáns hitéletet, a reformáció sajátos liturgiáját és kegyességét is bemutatja. Ehhez nemcsak a múlt tárgyaival és dokumentumaival járul hozzá, hanem a jelenkori vallásgyakorlat modern mediális prezentálásával is. Így a protestáns vallás és egyház világában kevéssé jártas látogató is megismerheti a református istentiszteletek múltját és jelenét, a vallásgyakorlat legfőbb jellemzőit: a református templom és liturgia felszerelését, klenódiumait, az istentiszteletet, a gyülekezeti énekeket, a prédikációt, sőt még a magánáhítat egyes elemeit is. Mindehhez a látogatók helyszíni felvételeket is megtekinthetnek a megyaszói református gyülekezet pünkösdi istentiszteletéről.

 

Kurátor: Dr. Gyulai Éva, Mlakár Zsófia

Látványtervező: Dienes Ágnes

 

A kiállítás helyszíne:

A HOM Kiállítási Épülete (Miskolc, Papszer 1.) földszinti három kiállítóterme

 

A kiállítás megtekinthető: 2018. január 31-ig.

helytörténet, kiállítás, múzeum, történelem
2017-10-31 15:40
kiállítás, közlekedés, történelem
2017-10-24 21:00
bezárás, kiállítás, programajánló
2017-11-01 18:00