EN facebook

Cezanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig

KIÁLLÍTÁS

2021-10-31 07:00

2021. október 29. és 2022. február 13. között látogatható a Szépművészeti Múzeumban a Cezanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig című kiállítás. Kilenc évvel a Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő című nagysikerű tárlat után - mely a mostani tárlathoz hasonlóan, szintén Geskó Judit művészettörténész kurátori munkája alatt készült – ismét láthatók Budapesten a francia festő művei.

 

 Cezanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig. (Kép forrása: Szépművészeti Múzeum Facebook)

 

A 2012-13-ban látható kiállítás Cezanne és elődjei közti kapcsolódási pontokat vizsgálta. Ezzel szemben 2021-ben Cezanne műveinek 20. század első felére gyakorolt hatását veszi górcső alá, azonban a kiállítás nem egy hatástörténeti bemutató. A tárlat több mint százhúsz – részben a Szépművészeti Múzeum saját gyűjteményeiből, részben külföldi múzeumokból és magángyűjteményekből kölcsönzött – művön keresztül kívánja bemutatni Cezanne és az európai avantgárd művészet 1906 és 1930 közötti kapcsolódási pontokat. Cezanne munkáin kívül olyan jelentős alkotók műveivel találkozhatnak a látogatók, mint a De Stijl mesterei (Piet Mondrian, Theo van Doesburg, Huszár Vilmos), az orosz avantgárd művészei (Kazimir Malevics, Alekszandr Rodcsenko, Antoine Pevsner, Mihail Larionov), valamint a Bauhausban is dolgozó alkotók (Paul Klee, Lyonel Feininger, Moholy-Nagy László, Bortnyik Sándor).

 

A kiállításon és a hozzá kapcsolódó magyar és angol nyelvű katalógusban Cezanne neve (a korábbi írásmódot tartalmazó idézetek kivételével) ékezet nélkül szerepel. Ennek oka, hogy a művész maga is ilyen módon használta nevét és csak később utódai kezdték a „Cézanne” írásmódot használni. Ennek megfelelően, a Société Paul Cezanne döntésének, valamint a művész dédunokája, Philippe Paul Cezanne felhívásának eleget téve a budapesti kiállításon „Cezanne”-ként olvasható a provence‐i születésű festőművész neve.

 

 

Borítókép forrása: Szépművészeti Múzeum Facebook

irodalom, képzőművészet, látogató, programajánló, színház
2021-10-22 14:00