EN facebook

Hantai, Klee és más absztrakciók – Kamarakiállítás a Szépművészeti Múzeumban

Beszámoló a kiállításmegnyitóról

2022-12-19 19:30

2023. március 19-ig látogatható Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A kiállítás megnyitóján nemcsak a kurátor és a főigazgató mondott beszédet, hanem Hantai Simon fia, Daniel Hantai is eljött, hogy felelevenítse édesapja emlékét és elmesélje a képek történetét. 

 

Fotó: Hantai Simon; Szépművészeti Múzeum

 

A kiállítás megnyitója nem véletlenül esett december 7-re. A Szépművészeti Múzeum kamaratárlattal tiszteleg a 100 éve december 7-én született Hantai Simon előtt.


Hantai 60 alkotása – eddig ismeretlen féltucatnyi modernista műve, valamint a 2016-ban a múzeumnak ajándékozott 8 festmény – mellett megjelennek az őt inspiráló Paul Klee, Joan Miró, Pablo Picasso, Sam Francis, Jackson Pollock művei is.

 

Miró: Vándormadár; Szépművészeti Múzeum

 

Hantai a legismertebb magyar származású művészek közé tartozik. Nemcsak hazai, hanem külföldi képzőművészeti körökben is hírnévre tett szert. 2013-ban a Centre Pompidou, idén pedig a párizsi Louis Vuitton Alapítvány rendezett retrospektív tárlatot a művész születésének 100. évfordulója alkalmából.


A Szépművészeti Múzeumban látható kiállítás nem retrospektív módon mutatja be az alkotói tevékenységet, hanem egy szűkebb időszakra fókuszálva, közvetlenül 1948 után festett műveit állítja középpontba. A művész életének azt az időszakát ismerhetik meg behatóbban a látogatók, amikor Párizsban a modernizmus legfontosabb irányzatait tanulmányozta.


A tárlat 3 részre tagolódik a kurátori koncepció értelmében: Modernizmus és Hantai kapcsolata, „Párizs nem ereszt el” és a Hantai-adomány.


Az érdeklődők először Hantai 1947-es egész alakos önarcképével találkozhatnak. Geskó Judit, a kiállítás kurátora tárlatvezetésén elmondta, hogy valójában egy kettős önarcképről van szó, mivel a háttérben megjelenik a vásznon akkori szerelme, múzsája is.

 

Hantai: Önarckép; Szépművészeti Múzeum

 

Hantai fia, Daniel Hantai a sajtótájékoztatón felelevenítette édesapja 1948-as Franciaországba való utazását, ahonnan édesapja nem csak politikai okok miatt nem tért vissza, de azért sem, mert nehéz lett volna újra látnia Magyarországot.


Geskó Judit a kiállítás kurátora, arról beszélt, hogy miután Franciaországba érkezett, félévig járta a galériákat és múzeumokat. Hantai Simon magyarországi múzeumokban is többször megfordult még mielőtt elhagyta volna az országot, többek között a Szépművészeti Múzeumban, de itthon ekkor még nem lehetett modernista alkotásokkal találkozni, csak reprodukciókkal.


Baán László főigazgató elmondta, hogy a 2016-ban a múzeumnak adományozott képegyüttessel zárul a kiállítás, amely az egész tárlat gerincét adja.


A festő eddig ismeretlen arcát mutatja be a Szépművészeti Múzeum. Franciaországi képzőművészet megismerésével próbálta rendszerezni a Képzőművészeti Akadémián elsajátított vizuális tapasztalatait. Hantai számára fontos volt, hogy megtalálja az egyensúlyt a tárgyak észlelése és az érzései között.


Itáliai tanulmányútja, majd franciaországi letelepedése nagy hatást gyakorolt munkásságára. Hantai egyedi módon nyúlt az európai modernista hagyományhoz, festészetét erősen inspirálta Paul Klee művészete.


Klee, Miró, Picasso és még sok más művész tanulmányozása nélkül Hantai Simon nem válhatott volna azzá a teljesen szabadon alkotó, világhírű művésszé, akivé később étudei-nek és pliage festményeinek megalkotásával vált, megteremtette új saját cezanne-i léptékű természetet a festményeiben.

 

Geskó Judit művészettörténész nevéhez nagysikerű kiállítások köthetők, mint a Szépművészeti Múzeumban 2001 őszén nyílt Cezanne-tól Malevicsig, Árkádiától az absztrakcióig, a 2012-ben bemutatott a Cezanne és a múlt: hagyomány és alkotóerő, a 2006-os Van Gogh Budapesten vagy a 2003-2004-es Monet és barátai című kiállítás.


A kiállítás 2023. március 31-ig megtekinthető a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében.

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2022-12-05 18:00
képzőművészet, kiállítás, külföld
2019-07-17 09:00
képzőművészet, kiállítás, látogató, múzeum, művészettörténet
2021-10-31 07:00