EN facebook

Gördíthető polcrendszer és okostükör két gyulai kiállítóhelyen

FEJLESZTÉS

Két pályázat összesen 12 millió forintnyi támogatásával segíti a gyulai önkormányzat a kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. munkáját. A Kohán Képtárban a raktározás nehézségei oldódnak meg a fejlesztéssel, míg az Erkel Ferenc Emlékházban a kiállítást frissítik fel.

 

A Kohán Képtárba a gyulai önkormányzat négymillió forint százszázalékos intenzitású támogatást nyert nemrégiben, gördíthető festménytároló polcrendszer beszerzésére. A fejlesztés rendkívül időszerű volt már, hiszen a régi polcokon már nem lehetett szakszerűen tárolni a műtárgyakat.


- Az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert támogatásból 12 méter hosszú polcrendszert vásárolunk, a beszerzést már elindítottuk – tájékoztatott Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója.

 

 

A képtár raktárában Kohán György hagyatékának 665 festménye és 2370 grafikája mellett az Erkel Ferenc Múzeum 552 darabos képzőművészeti gyűjteményét, Lajos Ferenc és kortársai 451 darabos grafikai gyűjteményét és Bene Lajos műgyűjtő 119 darabos hagyatékát is őrzik.


A szakember közlése szerint az emlékház fejlesztésére a Kubinyi Ágoston Programban nyert 8 millió forintot az önkormányzat, amely a támogatási összeghez 900 ezer forint önerőt biztosít. A fejlesztés keretében az emlékház teljes informatikai rendszere megújul.


- A 2011-ben átadott tárlat felépítése és tartalma nem változik, ám a támogatásnak köszönhetően saját fejlesztésű, interaktív elemekkel tudjuk azt bővíteni. Ezek az újdonságok inkább kiegészítik a rendkívül információ gazdag kiállítást, annak befogadását könnyítik még inkább a látogatóknak, miközben interaktivitásukkal egyúttal a látogatói igények változásaira is reagálni tudunk – fogalmazott az ügyvezető.

 

Erkel Ferenc felbecsülhetetlen értékű aranykoszorúját is az emlékhában állítják majd ki

 

Az Erkel emlékház kiállítása egy mesterséges intelligencián alapuló okostükörrel, valamint egy zenélő paddal bővül, de a tárlatba bekerül a zeneszerző 1849. január 1-i keltezésű kéziratos kottája és ötvenéves karmesteri jubileumára a nemzettől kapott aranykoszorú is. Az okostükör Temesváry János, az Erkel Nonprofit Kft. műszaki vezetőjének fejlesztése, amelyet karmesteri kézmozdulatokhoz hasonló mozgással vezérelhetnek majd a látogatók. Ezzel Erkel Ferenc szülőháza az Almásy-kastély és a vár után a harmadik olyan kiállítóhelye lesz a városnak, ahol interaktív eszköz segíti az élményalapú információ átadást.


Az emlékház fejlesztésének előkészítő munkái – a nonprofit kft. szakembereinek közreműködésével – már megkezdődtek, s elindultak az eszközbeszerzések is. A kiállítás megújítása nem befolyásolja majd a nyitva tartást, az ügyvezető év végére ígéri a munka befejezését.

helytörténet, kiállítás, múzeumtörténet
2018-09-09 09:00
bővítés, helytörténet, kiállítás, régészet
2019-03-09 09:00
képzőművészet, MúzeumTrip
2020-03-06 20:00