EN facebook

Romokon állva nyert fődíjat a Göcseji Múzeum

MUZÉJ - KREA-K-TÍV

2018-08-08 07:52
Abban, hogy országszerte sikeres programok valósulnak meg a Múzeumok Éjszakáján, évek óta kulcsszerepe van a muzeális-, könyvtári-, levéltári-, közművelődési intézmények munkatársainak. Ezért az idei évben először díjazni szerette volna az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztálya és a Magyar Turisztikai Ügynökség a legkreatívabb szervező csapatot. Ezért idén júniusban meghirdették a KREA-K-TÍV című pályázatot max. 6 fős munkatársi csapatok számára. A feladat nem volt más mint az idei MÚZÉJ szlogen „Ami összeköt: Család és Kultúra” minél kreatívabb, ötletesebb és eredményesebb feldolgozása. 
Nem kellett sokat gondolkodni, bevállalós szervező csapat lévén jelentkeztünk a versenyre.
 
A zalaegerszegi Göcseji Múzeumban igen speciális helyzetben voltunk, ugyanis közvetlenül a felújítás és átépítés előtt álló épületben valamennyi kiállítást lebontottuk. Az átmeneti helyzetben kellett egy ötlet, ami mégis vonzóvá tud tenni egy szinte üresen kongó múzeumot azon a bizonyos éjszakán. Aztán jött a mentő ötlet: "Mindent szabad, amit máskor soha". Ezzel a mondattal invitáltuk ugyanis a közönséget az idei rendezvényre. Hiszen ez egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom, amikor egy múzeumban nem hogy szabad, de szabályosan kérik, hogy fessenek a látogatók a falakra, és a padlózatra is lehet üzeneteket írni. Ezen az estén öröm volt, ha valaki e négy fal között élte ki személyiségének kreatív oldalát. Közben szólt a hangulatos zene, zenekarok adták át egymásnak a színpadot, ismerősök találkoztak és jóízűen nevetgéltek, a slam poetryt művelő diákok ódát írtak a sörhöz. Igazi romkocsma hangulat alakult ki pillanatok alatt. A szomszédos teremben divatbemutatót láttak az érdeklődők, szabályos kifutót alakítottak ki a kollégák, ahol az egyik zalaegerszegi középiskola diákjai saját kreációjukat vonultatták fel. Mindezt kiegészítette egy látványos divattörténeti kiállítás és egy előadás is, amely elsősorban a hölgyeknek szólt a divattörténetről ugyanúgy, ahogy az aktuális hóbortokról és az öltözködési etikettről. 
 
múzeum más részében a gyerekeket szólítottuk meg: középkori várak makettjeit építették meg, lovagnak vagy udvarhölgynek öltöztek be, a képrestaurálás rejtelmeibe vezették be őket, interaktív mesejátékban vettek részt, családi címert terveztek és rajzoltak meg, kreatív foglalkozáson vettek részt, koncertet hallgattak. Idei újdonság volt az is, hogy a gyerekek a rendezvény helyszínén múzeumi útlevelet kaptak, a programokon való részvételükért pecsétet kaptak és az összegyűjtött stemplikért cserébe ajándékot vehettek át búcsúzáskor. De nagyon népszerű volt a nagyszülő-unoka kvízjáték is, ami tulajdonképpen egy rövid sétával egybekötött történelmi belvárost felfedező túra volt.
 
Az est folyamán a kulturális programkínálatot a Zalaegerszegi Törvényszék, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum és a Mária Magdolna Plébániatemplom kínálata is színesítette. Idén nagy sikere volt a törvényszéki látogatásoknak, ugyanis a múzeumból a szomszédos épületbe rendőrök kísérték át a vendégeket. Sokan érkeztek - az első ízben a programsorozathoz kapcsolódó - Mária Magdolna Plébániatemplomba is, ahol orgonajáték fogadta a vendégeket, majd dr. Kostyál László művészettörténész a templomról és Johann Ignaz Cimbal freskóiról tartott érdekes előadást. Ezután Kissné Béres Katalin történész-főmuzeológus invitálta az érdeklődőket késő esti sétára, aminek során a belváros egykori vendéglőinek, szórakozóhelyeinek a történetét elevenítette fel. A fiatalabbak nem is emlékeztek a felsorolt bárokra és cukrászdákra, de az idősebbek együtt idézték fel a sok-sok emléket, amik mélyen ott lapultak a szívükben. Közben a múzeumban Megyeri Anna történész kolléganőnk "A családi élet színtere: a ház és a lakás" című ismeretterjesztő, de némi humorral átitatott előadását hallgathatták meg.
 
 
A szakmai zsűri a múzeumhoz eljuttatott értesítőjében így írt: "a Múzeumok Éjszakája a múzeumi szakma egyik legkreatívabb és leginkább előremutató ötletbörzéjévé, inspiráló szakmai forrásává nőtte ki magát az elmúlt években. A sikerhez tehát nélkülözhetetlenek a jó és meglepő ötletek, amik megmozgatják, inspirálják a látogatókat. Mindehhez pedig csapatmunkára van szükség." A pályázatot idén első alkalommal hirdették meg. A kiíróknak kifejezetten az volt a céljuk, hogy a közgyűjtemények kreatív programszervezőit  díjazzák. A szakmai zsűri számos pályamű közül minket, a Göcseji Múzeum csapatát, illetve a programkínálatunkat emelte ki és jutalmazta az első helyezéssel. 

Mit éreztünk a hír hallatán? Határtalan örömet, büszkeséget és erőt, hogy hátrányból is lehet előnyt kovácsolni. 

Romokon állva fődíjat nyerni.

látogató, múzeumtörténet, programajánló
2017-08-15 08:29
kiállítás, Múzeumok Éjszakája, tárgy
2017-06-29 17:17
Múzeumok Éjszakája, programajánló
2018-06-15 12:00