EN facebook

BŰVÖS KOCKA, PANELLAKÁS, OLAJVÁLSÁG...ÍGY ÉLTÜNK A HETVENES ÉVEKBEN - Retró kiállítás Szolnokon

KIÁLLÍTÁS

2023-09-05 19:00

A Damjanich János Múzeum a BŰVÖS KOCKA, PANELLAKÁS, OLAJVÁLSÁG – ÍGY ÉLTÜNK A HETVENES ÉVEKBEN címmel nyílt időszaki tárlattal várja a látogatókat az ősz folyamán. Az időszaki kiállítások termében berendezett tárlat az 1970-es évek világába repíti vissza a nagyközönséget.

 

A hetvenes évtizedből nagyon sok tárgyat őriz a szolnoki múzeum, amelyek megyei lakosok felajánlásából és intézmények megszűnését követően kerültek a Damjanich János Múzeum gyűjteményébe. A tárlat fókuszában a hetvenes éveket idéző tárgyak közzététele áll. A kiállítótérben berendezett szobabelsők és elhelyezett ikonikus tárgyak – Hajdu mosógép, szódásszifon, nejlon otthonka, farmernadrág, gyermekjátékok, Sokol-rádió, bakelitlemezek, különféle zászlók, kitüntetések, táblák és plakátok – valósággal időutazásra invitálják a látogatókat.

 

 

A hetvenes éveket idéző kiállítás a kor mindennapi használati eszközei mellett várostörténetre is összpontosít; Szolnok belvárosának átépítése, a panel lakótelepek létrejötte, a 4-es útszakasz kiszélesítése, az új vasútállomás vagy a Centrum és a Domus-áruház felépítése egyaránt megjelennek a piros pöttyös labda és 50 filléres fagyi korszakát idéző kiállításban.

 

 

Régóta terveztünk már hasonló kiállítást, köszönhetően annak, hogy az utóbbi évtizedekben nagyon sok múzeumbarát felajánlásával gyarapodott történeti gyűjteményünk a Kádár-korszak fénykorából származó tárgyakkal. Ezeket együtt szerettük volna nekik és a nagyközönségnek, s főként a fiataloknak megmutatni. A múltat megszépítő személyes emlékezet, a történelemmé vált idő és a közben műtárggyá vált hétköznapi tárgyak találkozása teszi izgalmassá és – reményeink szerint – szerethetővé e tárlatot – osztotta meg gondolatait Gulyás Katalin a kiállítás kurátora, a Történeti, irodalomtörténeti és művelődéstörténeti osztály osztályvezetője.


Az értékekre fókuszáló nagyszabású kiállítás múzeumpedagógiai foglalkozásra is várja a látogatókat. További információ és bejelentkezés a múzeum weboldalán érhető el.

 

A  BŰVÖS KOCKA, PANELLAKÁS, OLAJVÁLSÁG – ÍGY ÉLTÜNK A HETVENES ÉVEKBEN című tárlat 2023. október 15-ig tekinthető meg, hétfő kivételével minden nap 9-17 óra között a Damjanich János Múzeumban.

 

 

 

 

 

Fotók: Ádám Adrienn

gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, régészet
2023-08-25 16:00
gyűjtemény, helytörténet, irodalom, képzőművészet, múzeumandragógia, műhely, néprajz
2023-07-13 19:00
külföld, muzeológia, múzeumandragógia, műhely, téma
2022-07-07 07:00