EN facebook

G20 India: A múzeumok szerepe a kulturális örökség megőrzésében és a fenntartható jövő alakításában

TÉMA

2023-09-30 18:00

Az ICOM jelen volt a G20-ak kulturális minisztereinek 2023-as találkozóján augusztus 26-án az indiai Varanasiban, hogy kiálljon a múzeumok hozzájárulása mellett a kulturális örökség védelméhez és megőrzéséhez, valamint a fenntartható fejlődés ösztönzéséhez.

 

Az ICOM-nak a G20 kulturális munkacsoportban végzett érdekérvényesítő munkája a 2021-es olaszországi G20-csúcstalálkozón való részvételére és a Római Nyilatkozatra épül, amely egyaránt kiemelte a kultúra és a múzeumok erejét az éghajlatváltozás kezelésében, valamint a kulturális ágazat digitális átalakulásának jelentőségét.

 

A G20-ak kulturális miniszteri találkozójának résztvevői elfogadták a VaranasiNyilatkozatot, amely megerősíti a kultúrának a fenntartható fejlődés motorjaként és az emberiség közös javaként betöltött szerepét, amely elősegíti a gazdaságok és társadalmak ellenálló képességét és megújulását. A nyilatkozat kiemeli továbbá az olyan szakosodott nemzetközi szervezetek, mint az ICOM és az ICOMOS jelentőségét az örökség védelmére vonatkozó nemzetközi normák végrehajtásában, valamint a párbeszéd, a szolidaritás és a nemzetközi együttműködés megerősítésében.

 

Emma Nardi, az ICOM elnöke, Medea Ekner, az ICOM ideiglenes főigazgatója és Sophie Delepierre, az ICOM örökségvédelmi vezetője a G20 kulturális munkacsoport ülésén Navin Piplani, az ICOMOS India, Nupur Prothi, az ICOMOS és Joseph King, az ICCROM képviselője mellett.

 

Az előkészítő munka részeként a G20 kulturális munkacsoport indiai elnökség alatt tartott utolsó ülésén (augusztus 24-25.) a kulturális javak védelméről és visszaszolgáltatásáról, a digitális technológiáknak a kultúra védelmére és népszerűsítésére való felhasználásáról, valamint az élő örökség védelméről a fenntartható fejlődés érdekében folytatott megbeszélésekről volt szó. A kulturális munkacsoport külön is hangsúlyozta, hogy elő kell mozdítani a digitális átalakulás kulturális ágazatra gyakorolt hatásáról szóló párbeszédet, valamint a kulturális örökség fosztogatásával és az illegáliskereskedelemmel szembeni védelem terén a nemzetközi együttműködés és tudatosság erősítésére van szükség.

 

© G20 Culture Working Group

 

"A technológia használatának javítása a kulturális örökség védelme és a kulturális örökséghez való hozzáférés kiszélesítése érdekében az ICOM egyik prioritása, ezáltal biztosítva a kulturális örökség folyamatos használatát és értelmezését a jelen és a jövő generációi számára."

Medea Ekner, az ICOM (ideiglenes) főigazgatója

 

Az indiai elnökség által választott "Vasudhaiva Kutumbakam", azaz "Egy Föld, egy család, egy jövő" témát visszhangozva a Varanasi Nyilatkozat a G20-ak csúcstalálkozójának határozott elkötelezettségét képviseli a kultúra, mint a kölcsönös megértés, a társadalmi kohézió, a többoldalú együttműködés és a fenntartható fejlődés elősegítőjének hasznosítása iránt.

 

 

Emma Nardi, az ICOM elnöke beszédében megerősítette, hogy a múzeumok világszerte támogatják a fenntartható fejlődést és az éghajlatvédelmi intézkedéseket, és emlékeztetett az örökségvédelem és a kulturális jogok közötti szoros kapcsolatra. Különösen felszólította a kormányokat, hogy támogassák a kulturális intézményeiket, köztük a múzeumokat, mint a globális kihívásokkal szembenéző kulcsfontosságú szereplőket.

 

"A múzeumok a gyakorlatban a fenntartható fejlődés motorjai. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére összpontosító G20-országok kontextusában a múzeumok jelentős szerepet játszhatnak."

Emma NARDI, az ICOM elnöke

 

 

A G20 kultúráról

 

"A G20-ak kulturális miniszterei 2020-ban találkoztak először, és kiemelték a kultúra horizontális hozzájárulását a G20-ak napirendjének előmozdításához. Felismerve a kultúra és más szakpolitikai területek közötti szinergiákat, valamint figyelembe véve a kultúra, a kulturális örökség és a kreatív gazdaság hatását a fejlődés gazdasági, társadalmi és környezeti dimenzióira, a kultúrát 2021-ben kulturális munkacsoportként (CWG) integrálták a G20-ak napirendjébe" (lásd UNESCO oldal).

 

A csoport célja a nemzetközi együttműködés és az együttműködés erősítése a kulturális és kreatív iparágak támogatása érdekében.

 

 

A G20 Indiáról (2023)

 

India G20-elnöksége alatt a kulturális munkacsoport (CWG) kiemelt területei a következők:

(1) A kulturális javak védelme és visszaszolgáltatása;

(2) Az élő örökség hasznosítása a fenntartható jövő érdekében;

(3) A kulturális és kreatív iparágak és a kreatív gazdaság előmozdítása;

(4) A digitális technológiák kihasználása a kultúra védelme és előmozdítása érdekében.