EN facebook

Frissítő szombati tárlatvezetések Szombathelyen

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-07-15 14:00

Smidt Múzeum

2022. július 16. (szombat) 14.00

Nőalakok a Smidt Múzeum állandó kiállításában
Ingyenes tárlatvezetés

Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy a Smidt Múzeum termeiben mennyi érdekes, különleges és egyedi történettel rendelkező nőalak fedezhető fel. Vannak köztük ismertebbek, és olyanok is, akiknek a történetét eddig még homály fedte. Bár a kiállításban a legtöbb nőalak festményen jelenik meg, különböző típusú tárgyakon is fellelhetőek. Vajon melyek ezek a tárgyak és hol rejtőznek a kiállításban?

 

Tárlatvezető: Novák Fanni múzeumpedagógus

 

 

 

J.P.I. Romkert

2022. július 16. (szombat) 16.00


Nimfák a medencében: a római fürdőkultúra emlékei a Romkertben
Ingyenes tárlatvezetés

Ha rómaiak, akkor fürdők: a fürdőkultúra a római civilizáció valóságos védjegye volt, mely egyes kutatók szerint még a barbár népek romanizálását is nagymértékben elősegítette. Természetesen a Romkert sem nélkülözi a római közfürdőt, melyhez – mint az a római birodalomban számos helyen megfigyelhető – itt is egy ún. nymphaeum csatlakozott. Az antikvitás irodalmából vett szemelvényekkel színesített, rövid kultúrtörténeti áttekintés keretében szó esik a mitológiából ismert nymphákról, a fürdőépítés alapelveiről, a hypocaustumos fűtésről, a római kori fürdőzési szokásokról és persze arról a sokakat nyugtalanító kérdésről, hogy vajon lehetett-e egy fürdőben strigilist kapni – apudobaliáról nem is beszélve.


Tárlatvezető: Simon Gábor



Iseum Savariense

2022. július 23. (szombat) 15.00


„Csörgésére megáradt a Nílus” – Az egyiptomi újév
Ingyenes tárlatvezetés

Egyiptom határát július második felében érte el az a hatalmas árhullám, amely Afrika belsejéből indult, és a nyári nagy esőzések révén termékeny iszappal és az elragadott zöldnövényzetből álló lombtrágyával termékenyítette meg minden évben Egyiptom földjét. Az áradást hitük szerint Isis istennő, a Természet Anyja, az egyiptomi panteon legfontosabb női istensége idézte elő csörgőjének, a sistrumnak megrázásával. Az áradás megindulása hatalmas ünneppé vált: ez volt ugyanis az egyiptomi újév napja, amely a mai kalendárium szerint általában július 20-ra vagy a környező napokra tehető.


Tárlatvezető: Nagy Diána

 

gyűjtemény, kiadvány, múzeumandragógia, műhely, Pulszky Társaság, téma
2021-11-01 17:30
állományvédelem, régészet, téma
2017-10-20 13:00