Új védőépületet kap a szombathelyi Romkert római kori mozaikja

FEJLESZTÉS

MTI
2017-10-20 13:00

Több mint 1,2 milliárd forintos uniós támogatással építenek új védőépületet Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő római-kori mozaikja fölé a Járdányi Paulovics István Romkertben, Szombathelyen.

 

A tervek szerint 2020 tavaszára megvalósuló beruházás támogatási szerződését szerdán írta alá a szombathelyi városházán Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere, valamint Magyarné Vadász Irén, a Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatóságának vezetője.

 

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a római kori mozaik megmentésére és restaurálására, valamint a védőépület terveinek elkészíttetésére a Szent Márton Terv keretében érkezett kormányzati támogatás, amelynek köszönhetően a régészeti munkálatok hamarosan meg is kezdődnek. Puskás Tivadar hangsúlyozta: a Romkert Szombathely történelmi belvárosának egy olyan értékes része, ahol nemcsak a római kor, de a kétezer éve folyamatosan lakott település különböző történelmi korokból származó építészeti emlékei is jól megfigyelhetők.

 

Puskás Tivadar elmondta azt is, hogy a tervek szerint a jelenlegi, több mint 70 éve épült két védőépületet elbontják, és azokkal nagyjából azonos alapterületű, korszerű épületet emelnek. Kiemelte, hogy az új épületnek illeszkednie kell környezetébe, amelynek legmeghatározóbb, emblematikus épülete a szombathelyi székesegyház. Éppen ezért már a legelső, koncepcionális terveket is véleményeztették a műemlékvédelmi tanácsadó testülettel, amely - csakúgy mint a város önkormányzata - támogatta a koncepciót.

 

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: hamarosan hozzálátnak a mozaik felszedéséhez, darabjait elszállítják, konzerválják, restaurálják, majd az új épületben ismét kiállítják.

 

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma, állapot
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00