Forradalmi hévvel indul útjának a Mozaik Múzeumtúra Roadshow 2020-ban - idén elsőként Makóra érkezik

MOZAIK MÚZEUMTÚRA

Mozaik Múzeumtúra
2020-03-10 13:00

„Rablás a nemzet özvegyénél”, forradalmi kóstolgató, kerékpáron a 48-as hősök nyomában, „Föl-föl vitézek…” történeti játszóház és még számtalan színes programmal érkezik Makóra a Mozaik Múzeumtúra Roadshow. A szabadságharc tiszteletére a József Attila Múzeum és a Makói Levéltár közösen adnak tematikus napot kicsiknek és nagyoknak, osztályoknak és családoknak egyaránt 2020. március 12-én, csütörtökön.

 

A délelőtt folyamán a Szent István Egyházi Általános Iskolába találkozhatnak a diákok a 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseivel. Forradalmi kóstolgató címmel könyvtárpedagógiai foglalkozásokkal készülnek az alsósoknak. Emellett Hogy is történt?, Pilvax-kör, Versek a padlásról, Forradalmi ételek és különböző játékokkal hangolódhatnak rá a diákok az ünnepre.

 

Ám nemcsak az iskola tanulói élhetnek a bőséges programokkal. A Makói Levéltárban a helyi történelmi alakokról tudhatnak meg többet az érdeklődők. Damjanich János tábornok és feleségének, Csernovics Emíliának levelezéséről, rövid házasságának történetéről hallhatnak, de szó esik a Makóhoz kapcsolódó évekről, amikor is Csernovics Emília a szabadságharc bukása után Földeákra, majd Makóra költözött.

 

A tavaszi időt kihasználva szabadtéri foglalkozásokkal is gyűjthetnek ismereteket ’48 híres személyeiről. „Rablás a nemzet özvegyénél” címmel nyomozással egybekötött történelmi sétára invitálják a középiskolásokat, de korosztály megkötés nélkül is ismeretekkel gyarapodhatnak egy kerékpáros városi túra keretében.

 

A délután folyamán a József Attila Múzeumé a főszerep. ’48-as kávéházzal kecsegtetik a beérkező vendégeket, melynek során különböző kézműves foglalkozásokkal szellemülhetnek át a korba. Lesz kokárda, huszár, csákó, párta készítés, ruhák tervezése, a 12 pont nyomtatása stencilgéppel, valamint „Föl-föl vitézek…” címmel történeti játszóházzal készülnek gyerekeknek és családoknak egyaránt. Késődélután 1849. március 15. az első évforduló ünnepségei címmel ismeretterjesztő előadás keretében tudhatják meg hogyan ünnepelték a forradalmat Budán és szerte Magyarországon.

 

Gyertek el, utazzatok velünk vissza a forradalom és szabadságharc éveibe, és kapcsolódjatok ki programjainkkal!

 

A nap részletes programja itt elérhető.


A Mozaik Múzeumtúra Roadshow facebook eseménye:
https://www.facebook.com/events/659664194776890/


A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

 

Borítókép:

A 2020. március 6-án megrendezésre került hivatalos sajtótájékoztatóról, melynek a makói József Attila Múzeum adott otthont. Az eseményen felszólalt Szikszai Zsuzsanna, a makói József Attila Múzeum igazgatója, Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum igazgatója, Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója, valamint a várost képviselte Czirbus Gábor, makói alpolgármester.

 

 

Forrás:

 

 

www.mozaikmuzeumtura.hu

www.facebook.com/mozaikmuzeumtura

www.instagram.com/mozaikmuzeumtura

kiadvány, látogató, magazin, Mozaik Múzeumtúra, programajánló
2020-03-04 21:00
kiadvány, Mozaik Múzeumtúra, téma
2019-10-03 08:00
Mozaik Múzeumtúra, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, programajánló
2017-11-04 16:00