EN facebook

Földközelben - Az alföldi pusztai élményt idézi meg a debreceni Modem új kiállítása

KIÁLLÍTÁS

2023-02-20 14:00

Nagy T. Katalin kurátori tárlatvezetésével az alföldi festészet alkotóinak munkáiból nyílt meg a Földközelben című kiállítás Debrecen modern és kortárs művészeti központjában 2023. február 18-án - adta hírül a haon.hu. Az április 30-áig a Modemben látogatható tárlat az Antal–Lusztig-gyűjteményből nyújt válogatást.

 

Az Antal–Lusztig-gyűjteményben szereplő alkotókat, köztük Medgyessy Ferencet, Holló Lászlót és Iványi Grünwald Bélát a tájképfestészet iránti mély elkötelezettség köti össze.

 

Vizi Katalin ügyvezető köszöntőjében kiemelte, hogy ez a Modem első idei tárlata, és elsősorban a tájkép- és portréfestészet szerelmeseinek kedvez.

 

Fotó: Czinege Melinda

 

A Déri Múzeum gondozásában egy hónap múlva jelenik meg az magángyűjtemény negyedik, az új kiállítási anyagot tartalmazó katalógusa.


Antal Péter is szól kért: Minden kiállítás annyit ér, amennyit be tud fogadni belőle a közönség. – A kiállítás mindenkinek, de elsősorban a „földközelben" élő alföldi embernek szól. Ezek a művészek a két háború közötti időszakban fogalmazták meg a pusztához és a szegénységhez kötődő viszonyukat – fogalmazott.

 

A tárlat fő témája az Alföld, célja a pusztai élmény megragadása, de a tájképek mellett a kiállítás kiemelt figyelmet szentel azoknak az arcképeknek, emberábrázolásoknak is, melyek a magyar társadalom jellegzetes alakjait jelenítik meg. Önálló szekcióban láthatjuk az első világháború idején dolgozó hadifestők: Mednyánszky László és Nagy István valós élményekből merítő, megrázó alkotásait.

 

A festők mellett megjelenik a korszak egyik nagy szobrásza, Medgyessy Ferenc, akinek munkái jól illeszkednek abba a szellemiségbe, amelyet a többi művész képvisel.

 

 

A tárlat Mednyánszky csavargóképeit, Koszta mezei munkásait, Fényes nemrégen külföldről hazakerült tiszai tájképét, Iványi kecskeméti cigányvárosát, és többek között Nagy István katonaképeit is bemutatja. A megnyitón Nagy T. Katalin kurátor vezetésével kerülhetett közelebb a műalkotásokhoz a közönség.


A debreceni magángyűjteményből az új tárlat Mednyánszky László, Koszta József, Fényes Adolf, Iványi Grünwald Béla, Tornyai János, Endre Béla, Glatz Oszkár, Nagy István, Rudnay Gyula, Medgyessy Ferenc és Holló László műveit mutatja be.

 

 

További fotók

 

 

Borítókép:

Részlet Tornyai János Napos táj (Mártély) című festményéből

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2022-12-16 16:00
kortárs, látogató, programajánló
2017-09-21 19:00