EN facebook

Pécsi festmények a berlini kiállításon

KIÁLLÍTÁS

2022-11-05 07:00

A XX. század elején Berlinben alkotó vagy ott kiállító magyar művészek remekeit mutatja be 2022. november 4-től a Berlinische Galerie. A kiállításon a pécsi Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárának gyűjteményéből hét alkotás szerepel, köztük Scheiber Hugó Önarckép szivarral című reprezentatív műve, a berlini tárlat egyik kiemelt darabja.

 

A pezsgő és kozmopolita német főváros és honfitársaink közötti kapcsolat kölcsönösen gyümölcsöző volt. A magyar művészek itt inspiráló közegben alkothattak és nyerhettek nagyobb nemzetközi figyelmet, ugyanakkor az egyik legfontosabb külföldi művészcsoportként jelentősen gazdagították a berlini avantgárdot. Ezt a művészi korszakot a nemzetiszocializmus 1933-as hatalomra jutása szakította meg, és az évek során az emléke is elhalványodott. Ezért is irányítja most rá ismét a fényt Berlin modern művészeti múzeuma, amely az időszakból 201 alkotással – festménnyel, grafikával, szoborral, fényképpel, filmmel, színházi tervvel, építészeti rajzzal – idézi fel a magyar művészek és Berlin közötti szoros kapcsolatokat. A berlini Secessionban 1910-ben megrendezett nagy magyar kiállítással induló éra bemutatását számos folyóirat és könyv is segíti.

 

„Magyar Modern. Ungarische Kunst in Berlin 1910-1933” elnevezésű tárlat a legnagyobb szabású németországi magyar múzeumi kiállítás a rendszerváltás óta. A Németországból, Ausztriából, Hollandiából, Franciaországból és Angliából, együttesen félszáz múzeumtól és magángyűjtőtől kölcsönzött magyar művészek alkotásainak mintegy fele magyarországi múzeumokból érkezett, így a pécsi Modern Magyar Képtárból. Pécsett a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria gyűjteménye után a legjelentősebb 20. századi gyűjtemény látható, a Scheiber alkotás mellett olyan jelentős, a berlini kiállításon szintén szereplő művekkel, mint Berény Róbert kiemelkedő Cilinderes önarcképe.

 

Berény Róbert - Cilinderes önarckép

 

Bővebb ismertető a kiállításról a galéria honlapján: Magyar Modern. Ungarische Kunst in Berlin 1910–1933

 

 

 

Borítókép:
Scheiber Hugó: Önarckép szivarral (részlet)
design, emlékezet, képzőművészet, kiállítás, külföld, látogató, muzeológia, téma
2022-09-15 07:00
beruházás, építészet, gyűjtemény, kiállítás, külföld, néprajz, téma
2022-09-16 21:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató
2022-05-13 14:00