EN facebook

Fenséges pillanatok jönnek! Székesfehérvári Király Napok

A Szent István Király Múzeum programjai Szent István ünnepe körül

2022-08-12 12:00

A Szent István ünnepe köré szervezett 10 napos rendezvénysorozat, a Székesfehérvári Királyi Napok  történelmi fővárosunk legfontosabb eseménye. A programot 1996 óta tartják meg minden év augusztusában. 2022-ben augusztus 12. és 21. között várja a koronázó város a látogatókat sokszínű programjaira. A kínálatban többek között a Szent István Király Múzeum programjai is szerepelnek, ajánlókban ezekből válogattunk!

 

A Királyi Napok előzményei egészen Szent István király uralkodásáig nyúlnak vissza. Augusztus 20-a az egyik legfontosabb ünnepnapunk: első királyunk és az államalapítás  emléknapja. István király először augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, erre a napra hívta össze a királyi tanácsot és tartott törvénynapot Fehérváron. 1038-ban ezen a napon is hunyt el. A hagyomány szerint ezelőtt, augusztus 14-én ajánlotta fel országunkat Szűz Máriának.

Augusztus 20-át 1083-ban Szent László tette ünnepnappá: ezen a napon avatták szentté István királyunkat, majd még az év folyamán Imre herceget és Gellért püspököt a székesfehérvári koronázó templomban. István király tiszteletét az Aranybulla is törvénybe iktatta 1222-ben: az első törvénycikk mondta ki, hogy a szent király ünnepét minden évben Székesfehérváron kell megünnepelni. Ettől kezdve minden augusztusban az uralkodók megjelentek a koronázó városban a törvénylátó napokon. Az eseményt ünnepségek is kísérték, a királyi város zenével, tánccal, mulatsággal várta lakóit és vendégeit.

 

1996-ban rendezték meg először a Székesfehérvári Királyi Napokat: ekkor egy nemzetközi néptánctalálkozóból állt. 2013-ban, Szent István halálának 975. évfordulóján számos újdonság jelent meg, ekkortól a néptánctalálkozó csak egy eleme volt a programnak. 

 

A koronavírus járvány miatt 2020 augusztusa óta a néptánctalálkozót csak hazai  csoportok meghívásával valósítja meg az Alba Regia TáncegyesületKirályi Napok Folkfesztivál néven. Idén augusztus 13 és 17. között, esténként kiváló hivatásos magyar táncegyüttesek produkcióival töltik meg a Zichy-színpadot.

 

A Koronázási Ünnepi Játékok időutazásra hív minden korosztályt. A belvárosban vásári hangulat fogadja a látogatókat, zenészek, énekmondók jönnek-mennek, hagyományőrzők vívnak csatákat, íjászok lőnek célba. A házak falán történelmi képregény formájában elevenedik meg egy királyunk élete: idén augusztus 19-20-21-én II. András király és az Aranybulla címmel. A Fő utcán napjában többször jelennek meg a magyar középkor kiemelkedő alakjait  megszemélyesítő, közel öt méter magas óriásbábok.

 

Minden évben a program fénypontja a Koronázási Szertartásjáték, melynek keretében az Árpád-ház egy-egy nagy királyának koronázási szertartását és életét viszi színre a Vörösmarty Színház társulata. Idén augusztus 19-20-21-én 21:00-kor tekinthetik meg az érdeklődők az Árpád-ház utolsó uralkodójáról, III. András királyról szóló darabot, mely az előadássorozat utolsó eleme. A szertartásjáték színpadának a korábbi évekhez hasonlóan  a Szent István Király múzeum kiállítóhelye, a Nemzeti Emlékhely - Középkori Romkert ad otthont. 

 

A Szent István Király Múzeum munkatársai is számos programmal készülnek a rendezvénysorozatra. A Nemzeti Emlékhelyen a Koronázási szertartásjátékon túl a Királyi Napok több estéjén, 21:00, 21:30 és 22:00 órás kezdéssel 3D fényfestést tekinthetnek meg az érdeklődők a Szent István-mauzóleum falára vetítve.

 

 

 

Kép: Fényfestés a Szent István-mauzóleum falán a Múzeumok Éjszakáján. Fótó: Látrányi Viktória Forrás: SZIKM facebook

 

 

A múzeum nemrég felújított Fő utcai épülete, a Rendház is több programnak fog otthont adni. Augusztus 12-én 22:00-ás kezdéssel koncert nyitja meg a programsorozatot a díszudvaron.

 

Augustus 13-án és 14-én a díszudvaron Középkori játszóházzal várják az érdeklődőket. Ügyességi és logikai játékok, kézműves foglalkozások szerepelnek a palettán. Valamint a középkori papírmerítés rejtelmeibe pillanthatnak bele Vincze Mátyás papírmerítő közreműködésével.

 

A Szent István Király Múzeum 2022 júniusában az Aranybulla 800 emlékév keretében Árpád-kori esték címmel programsorozatot indított, tudományos ismeretterjesztő előadásokkal, bemutatókkal és kerekasztal-beszélgetésekkel emlékezve meg e jeles évfordulóról. A Királyi Napok alatt két előadást hallgathatnak meg a látogatók augusztus 13-án és 19-én egyaránt 15:30-kor, a Rendház látogatóközpontjában.

Augusztus 13-án Igari Antal, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Alba Regia Egyesületének elnöke tart előadást Királyaink érmeken címmel, mely a 15:00-ai kezdettel megnyitott azonos című, a Rendház látogatóközpontjának galériáján látható kiállítást mutatja be.

Augusztus 19-én dr. Rábai Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem kutatója tart előadást Az Árpád-kor könyvkultúrája címmel.

 

Augusztus 19-én az Árpád-kori éremkészítés rejtelmeibe pillanthatnak bele az érdeklődők a Rendház díszudvarán 10:00  és 18:00 között, sőt saját emlékérmét is verhetnek! Hat órakor két programmal készül a múzeum: a díszudvaron az Álomzug Társulás zenés bábelőadása zajlik majd, míg a látogatóközpontból indulva a Királyok és Szentek Kiállításhoz kapcsolódóan kerekasztal-beszélgetés és szubjektív-tárlatvezetés Szikora Jánossal és a Koronázási Szertartásjáték résztvevőivel. Utóbbi programon 20-án, és 21-én azonos időpontban is részt vehetnek az érdeklődők.


Agusztus 20-án és 21-én, az ünnepi hétvégén szintén két programmal várja a múzeum a látogatókat. A Rendház díszudvarán az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület történelmi európai harcművészeti bemutatóján vehetnek részt, a vállalkozó kedvűek középkori vívóleckéket is vehetnek. A bemutatók minden nap 10, 14 és 16 órás kezdettel kerülnek megtartásra. A szünetekben lehetőség lesz közelebbről is megszemlélni és kipróbálni a különböző fegyvereket, illetve saját címert tervezni.

 

 

Kép: Vívás hosszúkarddal az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesületnél 

 

Az idei év legkülönlegesebb múzeumi programja “A kolostor rejtélye” címet viselő élőszereplős nyomozós játék lesz. Mindkét napon 12:30 és 16:30 között nyomozhatnak a kíváncsi látogatók a Rendházban, a belvárosban és a Palotai külvárosban a johanniták eltűnt pecsétnyomója után. A “nyomozóknak” a középkorból, 1470-ből előlépett szemtanúkat kell faggatni, meggyőzni, esetenként lefizetni, hogy megszerezzék a rejtély megoldásához szükséges információkat. A tanúk többek között a johannita rend tagjai, egy gyógyító, egy kofa, egy zarándok, egy ereklyeárus bukkan fel. A játékot családoknak (10 év feletti gyerekekkel), felnőtteknek, baráti társaságoknak ajánlják.

 

 

Kép: "A kolostor rejtélye" nyomozós játék két karaktere, akikkel a játékosok augusztus 20-án és 21-én is találkozhatnak Székesfehérvár belvárosában. Fotó: Zöld-Birkás Éva, Szent István Király Múzeum

 

Augusztus 16-án egy különleges séta keretében járhatják be a látogatók a Királyok és Szentek Kiállítást, a Nemzeti Emlékhelyet és a Közösség / Építés kiállítást a Csók István Képtárban. A 16:30-as találkozó a Királyok és Szentek kiállítás recepcióján, a Rendházban lesz, ahol Reich Szabina régész, Kulcsár Géza művészeti író és Izinger Katalin művészettörténész várja az érdeklődőket.

 

A Királyi Napok idején a Nemzeti Emlékhely - Középkori Romkert minden nap 9:00-tól 20:00-ig, ingyenesen látogatható.

A Királyok és Szentek - Az Árpádok kora kiállítás augusztus 31-ig, minden nap 9:00 és 19:00 között látogatható.

 

Részletek és további információk a Királyi Napok és a Szent István Király Múzeum felületein!

 

Borítókép forrása: kiralyinapok.szekesfehervar.hu



állományvédelem, beruházás, kiállítás, örökségvédelem, természet
2021-02-24 20:00
beruházás, gyűjtemény, kiállítás, látogató, régészet, történelem
2022-03-21 07:00