EN facebook

Október végére elkészül a székesfehérvári Szent István Király Múzeum felújítása az Árpád-ház Program keretében

FEJLESZTÉS

2021-02-24 20:00

Október végére elkészül a székesfehérvári Szent István Király Múzeum bruttó 5,3 milliárd forintos felújítása, modernizálása és bővítése.

 

Vargha Tamás elmondta, hogy a munkálatok október végén fejeződnek be, utána kezdődik az épület műszaki átadásaés a tervek szerint 2022 tavaszán a Királyok és szentek című, nemzetközi Árpád-ház-kiállítással nyitná meg kapuit a megújult épület.


Cser-Palkovics András fideszes polgármester jelezte, hogy a bejárást követően egyeztetnek a múzeumi szakemberekkel a leendő első kiállításról, amelynek előkészületei már elkezdődtek. Kiemelte, hogy az ütemterv szerint haladó építkezés végére olyan korszerű technológiával felszerelt múzeumépülete lesz a városnak, amely később is jelentős időszaki kiállításoknak adhat otthont.

 

Vargha Tamás tájákoztatott, hogy az Árpád-ház Program fő felelőse a Magyarságkutató Intézet, mint azt a Székesfehérváron található királycsontok vizsgálata is mutatja, de a nemzetközi tárlat létrehozása a Magyar Nemzeti Múzeum nélkül nem lehetséges.


Az Árpád-ház Programban a kormány 5,3 milliárd forintot biztosít a székesfehérvári Szent István Király Múzeum főépülete, az egykori rendház megújítására. Az épületben, amely külsőleg megőrzi eredeti formáját, 21. századi terek nyílnak majd.


A műemléki védettség alatt álló egykori rendház épületét 1756-ban építették, sokáig ennek megfelelően is használták és csak 1980-ban kapta meg a múzeum a barokk stílusú épületet. A csaknem háromezer négyzetméteres épület a jelenlegi gazdasági udvar részbeni beépítésével bővül mintegy 620 négyzetméterrel, ebben az új szárnyban alakítják ki a fogadóteret és a kiszolgáló helyiségeket, míg az eredeti épületrészekben - a felújítást követően - a kiállítóterek lesznek.

 

A felújítás alatt álló Szent István Király Múzeum rendházépületének munkaterülete 2021. február 12-én. A múzeum 5,3 milliárd forintos felújítása, modernizálása és bővítése október végére készül el. MTI/Vasvári Tamás


A fejlesztés részeként létrejön egy több mint ezer négyzetméteres, szabályozott hőmérsékletű és páratartalmú kiállítótér, amely alkalmas exkluzív időszaki és állandó régészeti, valamint történeti kiállítások rendezésére.

 

A felújítás alatt álló Szent István Király Múzeum rendházépületének munkaterülete 2021. február 12-én. A múzeum 5,3 milliárd forintos felújítása, modernizálása és bővítése október végére készül el. MTI/Vasvári Tamás


A megújuló múzeumépület a Királyok és szentek - Az Árpádok kora című kiállítással nyitja majd meg a kapuit. 2022, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója ünnepi év lesz Székesfehérváron, ebből az alkalomból nyílik majd meg az Árpád-házat bemutató nagykiállítás, amely a kor jelképértékű hazai emlékeit eddig soha nem látott teljességükben mutatja be és hazahozza a tárlatra a külföldre került emblematikus tárgyakat is.

 

 

Borítókép:

Vargha Tamás fideszes országgyűlési képviselő (balról) és Cser-Palkovics András (jobbról) polgármester a székesfehérvári Szent István Király Múzeum bejárásán 2021. február 12-én. Az épület 5,3 milliárd forintos felújítása, modernizálása és bővítése október végére készül el. MTI/Vasvári Tamás

kiállítás, régészet, történelem
2019-08-12 18:00
beruházás, muzeológia, műhely, természet
2020-09-04 20:00