EN facebook

FELTÁRVA! Még mindig van új a föld alatt Budapesten - Interjú az Aquincumi Múzeum kurátorával

INTERJÚ

2024-02-15 17:00

2023. június 2-tól látogatható a budapesti Aquincumi Múzeumban a FELTÁRVA! …avagy még mindig van új a föld alatt című kiállítás. A tárlat néhány, Budapesten végzett régészeti ásatás leletanyagát bemutatva ismerteti meg az érdeklődőkkel azt, hogy mi is rejlik Budapesten a föld alatt.

 

Az új élménnyel, ötletekkel, a kiállítással, a közönség számára való hasznossággal kapcsolatban és jövőbeni tervekről kérdeztem Kelemen Zsófiát az Aquincumi Múzeum régészét, a FELTÁRVA! kurátorát.

 

Kérlek, foglald össze a kiállítás fő koncepcióját!

 

Egy régebbi kiállítás-sorozatunk tematikáját elevenítettem fel. Szokás volt ugyanis, hogy a régészkollégák néhány évente bemutatják a nagyközönségnek a friss feltárások eredményeit a legszebb tárgyakon keresztül. A tárlat ezt a koncepciót viszi tovább, bemutatva, hogy a városi régészet eszközeivel hogyan ismerhetjük meg fővárosunk elmúlt évezredeinek folytonos változásait. Három nagy ásatásunk, a Bem téri, a Bécsi úti és a BUSZESZ-ben végzett feltárás adja a kiállítás gerincét, ezek mellett még 8 kisebb munka során napvilágra került tárgyakat láthatnak az érdeklődők.

 

Miért pont ezt a témát választottad a kiállítás számára?

 

Az elmúlt években a beruházások megnövekedett száma miatt a kollégáink több száz kisebb-nagyobb ásatást, régészeti megfigyelést végeztek. Ennyi munka mellett azonban kevés idő jutott az új eredmények bemutatására a nagyközönség számára. Így adott volt hatalmas mennyiségű leletanyag, ami bemutatásra várt. Másrészt a múzeum korábbi éveiben olyan tematikus időszaki kiállításaink voltak, amelyekben viszonylag kevés tárgy kapott helyet, emiatt egyre több olyan visszajelzést kaptunk, hogy a látogatóknak ezek bizony hiányoznak. Harmadrészt pedig mivel egy ennyire egyszerű tematikáról van szó, szinte bármilyen irányba el lehetett indulni a kreatív megvalósítás terén.

 

Kiknek ajánlanád leginkább, hogy látogassák meg a FELTÁRVA! kiállítást?

 

Az túl egyszerű válasz, hogy bárkinek? Úgy próbáltam összeállítani, hogy mindenki találjon benne valami számára érdekeset. Azok a látogatók is, akik inkább csak a tárgyakat nézik meg, de azok is, akik az első betűtől az utolsóig végigolvasnak mindent. Mivel számos témakört érint a kiállítás az őskori és római vallástörténettől kezdve, a viselettörténeten keresztül a fizikai antropológiáig, ez talán nem olyan merész kijelentés.

 

 

Mennyi időbe telt a munka az ötlet megtalálásától a megvalósításig?

 

Az igazat megvallva kiállításrendezési szempontból ez egy viszonylag gyors munka volt, a koncepció megtalálásától a megnyitóig alig néhány hónap telt el. A szintén tavaly nyílt új állandó kiállításunk másfél évig készült. 

 

Melyik részét élvezted a legjobban a tárlat kialakításának?

 

Ebben a tekintetben régimódi vagyok, a tárgyak kiválasztása és elhelyezése volt a legjobb, hiszen most ők kerültek reflektorfénybe.

 

A kiállítás kiemelkedő római kori üvegtárgyai

fotó: Szilágyi Nóra / BTM Aquincumi Múzeum

 

Hány darab tárgy látható a kiállításban?

 

Pontosan vagy nagyjából? Ha tényleg minden apróságot számba veszünk, szerintem úgy 250 darab körül álltunk meg. 

 

Mit gondolsz miben más ez a kiállítás, az Aquincumi Múzeum legtöbb időszaki kiállításához képest?

 

Mostanában a kiállítások koncepciójához illeszkedtek a tárgyak, ennél a kiállításnál a feltárások és az ott előkerült tárgyak kerültek középpontba, és a tárgyak apropóján mutatjuk be a hozzájuk kapcsolódó régészeti és történeti érdekességeket.

 

A kiállításban számos tárgy látható, ahogy korábban említetted is, de mégis van-e olyan, ami hozzád leginkább kötődik, és miért?

 

Ez nehéz kérdés, a kiállításrendezés hónapjai alatt sok darabot megszerettem, szinte lehetetlen választanom. Talán két tárgyat emelnék ki, az egyik a Bem téren előkerült római kori üvegtál (ú.n. Rippenschale), amely nem csak Budapest, hanem az ókori Pannonia történetét tekintve is egyedülálló, és a régészeti doktori kutatásom ötletét adta. A másik pedig a 11. kerületben előkerült bennszülött kelta veretek alapján rekonstruált női öv, amely az első ilyen rekonstrukciós kísérlet Magyarországon.

 

Bejárat a kiállításhoz egy kis interaktív régészfelszerelés próbával

fotó: Szilágyi Nóra / BTM Aquincumi Múzeum

 

Úgy tudom ez az első önálló kurátori munkád, milyen érzés volt számodra, hogy ilyen fiatalon már a neved alatt szerepel egy kiállítás?

 

Felfoghatatlan. Bár nem szeretem learatni a babérokat, hiszen rengeteg segítséget kaptam a közreműködő tapasztaltabb kollégáktól (Kolozsvári Krisztián a grafikai megvalósításban segített, Vámos Péter és Budai Balogh Tibor a régészeti és adminisztrációs kérdésekben), és a tablószövegek megírását is vállalták azok a régészkollégák, akiknek az ásatásáról az adott vitrinben szó van. Úgy gondolom, nagyon sokat tanultam a kiállítás rendezés közben. 

 

Vannak-e a múzeumnak jövőbeni tervei, vagy neked vannak- e ötleteid azzal kapcsolatban, hogy milyen kiállítással lehetne folytatni a jövő évet?

 

Már van egy terv, amellyel az idén 130 éves múzeumunkat ünnepelnénk, ismét több kolléga bevonásával, ez azonban még a tervezés korai időszakában jár. Természetesen nekem is vannak a hosszabb távú jövőbe tekintve ötleteim, de most egyelőre szeretnék a doktori kutatásomra, egyéb kutatásokra koncentrálni.

 

 

A szerző a Múzeumpedagógiai szaktanácsadó Szakirányú továbbképzés (ELTE PPK) hallgatójaként készítette a cikket.

Hasonló cikkek itt érhetők el!!!

 

 

Borítóképen:

Kelemen Zsófia, a FELTÁRVA! …avagy még mindig van új a föld alatt című kiállítás kurátora megnyitja a tárlatot. Fotó: Szilágyi Nóra / BTM Aquincumi Múzeum 

gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, régészet, téma
2023-06-02 19:00
Egyetemisták a múzeumról, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató
2024-02-06 19:00
Egyetemisták a múzeumról, gyűjtemény, ipari örökség, kiállítás, látogató, technika, téma
2024-02-08 19:00